Ik wil vooral stil liggen, is dat erg?

Daar is helemaal niets mis mee. Dat kan heerlijk ontspannend zijn. Goed om te weten is dat als je stilligt/staat en met je gevoelsbewustzijn aan het voelen bent, dat je dan in hele subtiele vrouwelijke energie zit. Als je aan het bedenken bent wat je allemaal voelt, schuift het op naar het mannelijke spectrum. Mocht je echter Feminine Expression willen oefenen, dan is stil liggen niet zo heel ‘effectief’. Het Vrouwelijke is vloeibaar, het beweegt, dat is ‘leven’. Het is niet stil, het stroomt. Het is alles wat leeft in deze wereld, alles wat groeit en bloeit. Alles in jou wat dat gewaar is (wat dat ‘witnessed’), wat associeert met stilte, niet bewegen, met aanwezigheid, met consciousness, dat is het (innerlijke) Mannelijke. Dat herken je wellicht ook uit de meeste vormen van meditatie.

Het kan zijn dat als je zelf heel stil ligt tijdens seks met je partner maar ook tijdens je Solo practice dat je

in je hoofd zit en dat je aan het denken, analyseren of oordelen bent. Je bent op deze momenten vaak vanaf een afstandje naar jezelf aan het kijken (je zit dan in de waarnemerspositie en bent aan het ‘witnessen’).

Het kan ook zijn dat je vertraagt en ontspannen bent in je lijf en je met je gevoelsaandacht er helemaal bij bent (denk aan de voeloefening). Je voelt dan vanzelf of er een beweging opkomt in je lijf. Die gevoelsaandacht en je impulsen voelen en volgen is weer meer vanuit het Vrouwelijke.

Wat zijn de verschillende stappen in Feminine Expression?

In de eerste of bovenste laag leer je om echt je gevoel te volgen in plaats van je hoofd. In de volgende laag leer je hoe je dat ongeremd en schaamteloos uitdrukt. Daarna kun je verder ‘finetunen’ en inzicht krijgen in wanneer je iets uitdrukt vanuit het onvolwassen, volwassen of diepere Vrouwelijke. Diegenen met een partner kunnen dit integreren tijdens seks of communicatie met hun partner. (Door je uit te drukken vanuit het diepere Vrouwelijke vergroot de passie en aantrekkingskracht vaak enorm tussen twee partners).

Wat voor soort beweging zijn er in je SP practice?

We hebben het hier niet over de verschillende manieren (shaken, springen etc.) maar meer de verschillende soorten. Het is handig om het eens op deze manier te bekijken en het onderscheid te leren maken. Dat onderscheid helpt je als je wilt leren hoe je jezelf ten diepste kunt uitdrukken (kunt ‘expressen’). In het begin zal je wat overbewust zijn van jezelf en aan het analyseren zijn. Door dit veel te oefenen val je op een gegeven moment samen met de beweging en dan is dit onderscheid gewoon een hulpmiddel geweest.

De verschillende soorten beweging:

Beweging vanuit iets doen/je hoofd

De praktische beweging.
Dat is een standje tijdens de seks waar je in zit of een handbeweging die je maakt.

De functionele beweging.
Dit is een beweging die je maakt en die een functie heeft. Jezelf uitrekken of masseren kan functioneel zijn als je spanning in je lijf ervaart en je wilt meer ontspannen. Je kunt ook shaken om beter in je lijf te zakken (tip: Je kunt ook shaken als je ligt, zet je voeten op bed en lig in een soort bruggetje en schud dan je bekkengebied helemaal los).

De gewoonte beweging.
Dit is een beweging die je maakt uit gewoonte, dit herken je vast als je bijvoorbeeld tien keer hetzelfde rondje draait met je heupen. Als je dat doet, betekent dat meestal dat je in een patroon zit en niet ten diepste voelt in je lijf wat er tot uitdrukking wil komen of wat er bewogen wil worden. Dit is leuk om te gaan ontdekken bij jezelf. Als je merkt dat je meer dan twee of drie keer dezelfde beweging maakt, is er grote kans dat je dit uit gewoonte doet. Kijk dan of je meer je lijf in kunt zakken en de beweging weer van binnenuit kunt voelen en volgen.

De ‘zo hoort het’ beweging.
Die doe je omdat je dat gezien hebt op een filmpje, plaatje, in een fantasiebeeld of dit komt uit iets pornografisch. Deze beweging lijkt vaak meer op een soort acteren. Het is geen beweging die helemaal je gevoel van binnenuit laat zien. Dit soort bewegingen doe je vaak om te pleasen of waardering/erkenning te krijgen.

 

Beweging vanuit Zijn/je lijf

De natuurlijke beweging.
Deze beweging komt gewoon helemaal natuurlijk uit je lichaam vloeien of stromen. Dit is de beweging waar je niet over nadenkt maar waar je gewoon in een soort vrije val gaat. Er is sprake van non-interference (je gedachten beïnvloeden je beweging niet).

Hoe gebruiken klank in de SP practice?

Je kunt op allerlei manieren geluid maken: je kunt praten, zingen, neuriën, hummen of schreeuwen. Je kunt kreunen, chanten, mantra’s zingen of bidden. Ook de term sounden wordt vaak gebruikt. Dit is heel naturel klank of geluid maken zonder dat het ergens op lijkt of een bepaalde toonhoogte moet hebben. Het is geluid geven aan een plek in je lijf of aan het gevoel wat je voelt.

We kunnen zoveel verschillende klanken maken. Experimenteer maar eens een beetje. We kunnen de O en de A en de OE, als oerklank maken. En gapen, sissen, kreunen, gillen, kokhalzen, lachen en huilen. Die klanken hoeven niet mooi te zijn. Sterker nog die klanken zijn meestal heel rauw, ongepolijst. Kijk maar of je schaamteloos uiting kunt geven aan wat er in je lijf gebeurt door klanken. Het meest natuurlijke is dat je geluid maakt als je uitademt. Als je veel gaapt, kan het een teken zijn van spanning die uit je lichaam gaat.

Wat bedoelen jullie met Feminine Expression?

Wat wij bedoelen met Feminine Expression is op een lijfelijke manier uiting geven aan je gevoelens, verlangens, je vrouwelijkheid en daarin jezelf zo authentiek mogelijk uitdrukken.

De bekendste manier van uiten voor het Vrouwelijke is natuurlijk praten. Feminine Expression gaat er echter over hoe je dit vanuit je lijf doet. Hoe kunnen we ons echt van binnenuit uitdrukken, echt in verbinding met ons bekken.

Je kunt dit doen door klank en beweging. Je adem kan daarin een hulpmiddel zijn. Het is een prachtige oefening om deze elementen met elkaar te laten bewegen en versmelten.