We hebben het hier niet over de verschillende manieren (shaken, springen etc.) maar meer de verschillende soorten. Het is handig om het eens op deze manier te bekijken en het onderscheid te leren maken. Dat onderscheid helpt je als je wilt leren hoe je jezelf ten diepste kunt uitdrukken (kunt ‘expressen’). In het begin zal je wat overbewust zijn van jezelf en aan het analyseren zijn. Door dit veel te oefenen val je op een gegeven moment samen met de beweging en dan is dit onderscheid gewoon een hulpmiddel geweest.

De verschillende soorten beweging:

Beweging vanuit iets doen/je hoofd

De praktische beweging.
Dat is een standje tijdens de seks waar je in zit of een handbeweging die je maakt.

De functionele beweging.
Dit is een beweging die je maakt en die een functie heeft. Jezelf uitrekken of masseren kan functioneel zijn als je spanning in je lijf ervaart en je wilt meer ontspannen. Je kunt ook shaken om beter in je lijf te zakken (tip: Je kunt ook shaken als je ligt, zet je voeten op bed en lig in een soort bruggetje en schud dan je bekkengebied helemaal los).

De gewoonte beweging.
Dit is een beweging die je maakt uit gewoonte, dit herken je vast als je bijvoorbeeld tien keer hetzelfde rondje draait met je heupen. Als je dat doet, betekent dat meestal dat je in een patroon zit en niet ten diepste voelt in je lijf wat er tot uitdrukking wil komen of wat er bewogen wil worden. Dit is leuk om te gaan ontdekken bij jezelf. Als je merkt dat je meer dan twee of drie keer dezelfde beweging maakt, is er grote kans dat je dit uit gewoonte doet. Kijk dan of je meer je lijf in kunt zakken en de beweging weer van binnenuit kunt voelen en volgen.

De ‘zo hoort het’ beweging.
Die doe je omdat je dat gezien hebt op een filmpje, plaatje, in een fantasiebeeld of dit komt uit iets pornografisch. Deze beweging lijkt vaak meer op een soort acteren. Het is geen beweging die helemaal je gevoel van binnenuit laat zien. Dit soort bewegingen doe je vaak om te pleasen of waardering/erkenning te krijgen.

 

Beweging vanuit Zijn/je lijf

De natuurlijke beweging.
Deze beweging komt gewoon helemaal natuurlijk uit je lichaam vloeien of stromen. Dit is de beweging waar je niet over nadenkt maar waar je gewoon in een soort vrije val gaat. Er is sprake van non-interference (je gedachten beïnvloeden je beweging niet).