Hoe verhoudt Happy Hormones zich tot jullie andere trainingen SelfPleasure en ZelfMassage?

Hormonen zijn een typische ‘vrouwenzaak’. Wij maken trainingen over intieme Vrouwenzaken (zonder poespas). Wat ons betreft zou elke vrouw mogen weten hoe ze zorg kan dragen voor haar hormonale gezondheid. “Kregen we dit maar bij biologie!” en “Had ik dit maar eerder geweten!” is iets wat wij vaak horen over alle onderwerpen die in onze trainingen zitten. Ook over hormonen.

Tijdens het ontwikkelen en begeleiden van vrouwen tijdens de SelfPleasure en ZelfMassage trainingen kwamen ‘hormonen’ vaak op als gespreksonderwerp. Vaak op een negatieve manier.

Droge slijmvliezen, pijn bij het vrijen, overgangsklachten, urineverlies, emotionaliteit, heftige expressie, het kan de verbinding met jezelf en een partner in de weg zitten, geen zin in seks, vermoeidheid en weinig energie hebben. Dit zijn allemaal items die vaak op zijn opgekomen en die direct gerelateerd zijn aan hormoonbalans.


Je hormoonbalans heeft dus invloed op hoe je je vrouwenlichaam en seksualiteit ervaart en hoe gezond je bekken is. Sterker nog, het is een onderliggende factor: wanneer daar iets niet op orde is, kun je SP-en en ZM-men wat je wilt, maar dan kan dat soms niet zijn volledige effect hebben.
SelfCare (waar deze module over gaat) is essentieel en gaat eigenlijk nog vóór het kunnen ervaren van pleasure en seksueel genot.


Andersom hebben het beleven van seksualiteit op de manier die wij aanreiken en het ervaren van orgasmes ook weer een positieve invloed op je hormoonhuishouding. Je libido verbetert en het werkt heel goed voor stressreductie. In de ZM en de SP zitten prachtige geleide oefeningen die je hier ook nog bij kunnen helpen. Diep tot rust kunnen komen in jezelf. Door ZelfMassage verbeter je ook de flow in je bekken, ook de hormonale flow. Het grijpt allemaal in elkaar.

Zullen al mijn klachten verdwijnen na het doen van deze training?

Nee, dat kunnen we natuurlijk helemaal niet garanderen. Het is normaal dat je als vrouw schommelingen ervaart en dat je hormonen je beïnvloeden. Zowel in de verschillende fases van je cyclus als ook tijdens de verschillende fases van je leven. Je kunt de mate waarin je daar last van hebt enorm verbeteren door naar voeding en leefstijl te kijken. Er wordt gezegd dat je ongeveer 80% van je hormonale klachten kunt verbeteren met voeding en leefstijl. Er is een percentage vrouwen dat hier niet voldoende mee geholpen is. Heb jij zoveel last van je hormonen dat het je leven op een negatieve manier beïnvloed? Voel je je echt ontregeld? Zoek dan ook medische hulp. Vaak zijn voeding en leefstijl adviezen ook een eerste stap in de behandeling. Of er meer nodig is dan dat moet jij bepalen in overleg met een arts/gynaecoloog of andere behandelaar.

Behandelen jullie het gebruik van voeding supplementen?

Nee dat doen we niet. We willen graag adviezen en tips geven die voor elke vrouw mogelijk zijn en die je altijd kunt toepassen in je dagelijks leven. Het gebruik van voeding supplementen moet afgestemd worden op de persoon. Daarnaast is het op dit moment niet aantoonbaar effectief. Voor sommige supplementen is matig bewijs over het gebruik bij hormonale klachten. Ze noemen dit bewijs ook ‘evidence’ in de medische wereld. Voor de meeste supplementen is de evidence niet overtuigend of is zelfs bewezen dat ze niet werken. Wij geloven erin dat je beter kunt leren hoe je alles op een gezonde manier met voeding binnenkrijgt. Dat gezond eten een gunstig effect heeft weten we namelijk zeker. Wil je toch meer weten over supplementen en welke jij kan gebruiken bij jouw specifieke klachten? Boek dan een Skype sessie van 55 minuten met Annemarie. Dan helpt zij je daar persoonlijk verder mee door te kijken welke supplementen er kunnen worden aanbevolen voor jouw type klachten.

Leren jullie mij hoe ik aan mijn cyclus kan zien wanneer ik zwanger kan worden en wanneer niet?

Nee dat leren we je niet. Je krijgt wel informatie over het bijhouden van je cyclus en over ovulatie en daarmee vruchtbaarheid. Je leert over hoe je je ovulatie kunt waarnemen. Dit is echter niet voldoende om als betrouwbare anti-conceptie methode te dienen. Als je op een natuurlijke manier wilt voorkomen dat je zwanger wordt, raden we je aan om daar een cursus in te doen via Sensiplan. Je kunt ook verder kijken naar de Fertility Awareness Method. Ook als je graag zwanger wilt worden kun je daar heel veel uit halen.

Kan ik meedoen als ik de pil/hormoonsuppletie gebruik?

Dat kan zeker. Alle adviezen die wij geven dragen bij aan een goede hormonale gezondheid.
De informatie die we geven heeft alleen betrekking op het verloop van een natuurlijke cyclus en een natuurlijke overgang. We gaan niet dieper in op wat synthetische hormonen doen of veranderen in je lichaam. De pil verandert je hormoonhuishouding. Zo heb je geen ovulatie meer en officieel ook geen menstruatie (de bloeding die ontstaat bij de pil noem je een onttrekkings bloeding). Wij zijn niet voor of tegen pilgebruik (hierover zit ook een bonusfragment in de training). Dit is een persoonlijke afweging die ieder in overleg met een deskundige moet maken. De pil wordt vaak voorgeschreven om klachten en symptomen te verlichten. De adviezen in deze training zijn eigenlijk nog een stap daar voor. En hiermee werk je aan de oorzaak. Het kan zijn dat je door het doen van deze training minder klachten krijgt en het niet meer nodig is (of minder) om hormonen te gebruiken met die reden.

Is deze training geschikt voor een tiener?

Ja zeker! De training is bedoeld voor alle vrouwen vanaf de eerste cyclus. Hoe eerder je goed kan zorgen voor je hormonen hoe beter! Ik zou willen dat ik deze informatie eerder had gehad. Ik hoop dat vrouwen deze training cadeau gaan doen aan hun dochter voor haar eerste menstruatie. Vaak zijn vrouwen zelf al in de aanloop naar de overgang wanneer hun puberdochter voor het eerst menstrueert. Deze training is heel mooi om dan samen te doen.

Kan ik deze training doen als ik in de overgang ben?

Ja dat kan, deze training is bedoeld voor elke vrouw vanaf de eerste cyclus tot een periode na de laatste. De menopauze is een moment dat je alleen achteraf kunt bepalen. 1 jaar na je laatste bloeding kun je zeggen dat die betreffende bloeding je laatste bloeding was. Die laatste bloeding noem je de menopauze. Vrouwen hebben vanaf dat moment vaak nog een periode van 1-3 jaar nodig om te wennen aan de nieuwe balans. De voeding en leefstijl adviezen die we je geven kunnen daarbij ondersteunen.