Hormonen zijn een typische ‘vrouwenzaak’. Wij maken trainingen over intieme Vrouwenzaken (zonder poespas). Wat ons betreft zou elke vrouw mogen weten hoe ze zorg kan dragen voor haar hormonale gezondheid. “Kregen we dit maar bij biologie!” en “Had ik dit maar eerder geweten!” is iets wat wij vaak horen over alle onderwerpen die in onze trainingen zitten. Ook over hormonen.

Tijdens het ontwikkelen en begeleiden van vrouwen tijdens de SelfPleasure en ZelfMassage trainingen kwamen ‘hormonen’ vaak op als gespreksonderwerp. Vaak op een negatieve manier.

Droge slijmvliezen, pijn bij het vrijen, overgangsklachten, urineverlies, emotionaliteit, heftige expressie, het kan de verbinding met jezelf en een partner in de weg zitten, geen zin in seks, vermoeidheid en weinig energie hebben. Dit zijn allemaal items die vaak op zijn opgekomen en die direct gerelateerd zijn aan hormoonbalans.


Je hormoonbalans heeft dus invloed op hoe je je vrouwenlichaam en seksualiteit ervaart en hoe gezond je bekken is. Sterker nog, het is een onderliggende factor: wanneer daar iets niet op orde is, kun je SP-en en ZM-men wat je wilt, maar dan kan dat soms niet zijn volledige effect hebben.
SelfCare (waar deze module over gaat) is essentieel en gaat eigenlijk nog vóór het kunnen ervaren van pleasure en seksueel genot.


Andersom hebben het beleven van seksualiteit op de manier die wij aanreiken en het ervaren van orgasmes ook weer een positieve invloed op je hormoonhuishouding. Je libido verbetert en het werkt heel goed voor stressreductie. In de ZM en de SP zitten prachtige geleide oefeningen die je hier ook nog bij kunnen helpen. Diep tot rust kunnen komen in jezelf. Door ZelfMassage verbeter je ook de flow in je bekken, ook de hormonale flow. Het grijpt allemaal in elkaar.