Ik merk dat ik veel ontdek door ZelfMassage en dat dit doorwerkt in mijn relatie. Wat kunnen mannen op dit gebied leren?

In mijn beleving (Annemarie) geldt dit niet alleen voor vrouwen. De mannen die ik tegenkom hebben ergens vaak ook best een verlangen om meer diepte in seksualiteit te kunnen ervaren. Voor zichzelf en ook om te delen met hun partner. Voor ik met trainingen op het gebied van seksualiteit begon, heb ik dat echt zo ervaren, dat gevoel dat er meer in zit. Een soort herinnering. Alsof mijn lijf er al voor voorgeprogrammeerd was.

Ik heb het idee dat dat gevoel van ‘naar meer’ verlangen bij mannen wat langzamer op gang komt. Misschien omdat zij gewoon wat meer lol kunnen beleven aan gewone frictie-seks. Als partners kunnen we ze hier mooi in meenemen. Niet met beschuldigingen of eisen, maar door ze te laten zien hoe wij hier van open gaan. En ook dat er voor hun zelf nog zoveel meer te voelen is.

Laetitia: Wij vrouwen zorgen voor de ‘sfeer’, ook in de seks. Ik probeer het wel eens uit. Als ik helemaal verzacht en vertraag van binnenuit en niets accepteer wat mijn lijf niet wil, gaat mijn man vanzelf mee de vertraging in. Het is vanuit een echt contact met mijn bekken dan, niet iets wat ik bedenk. We kunnen op die manier mannen een prachtige imprint geven hoe het is om in ons lijf te zijn, te voelen, te stromen. Mannen leren hun lijf beter voelen als wij ze dat op een authentieke manier laten zien. Ik leer meer en meer ook om gewoon met mijn lijf aan te geven wat ik wel of niet wil. Mijn partner reageert daar als vanzelf heel mannelijk op. Heerlijk.

Gisteren bij het vrijen deed de penetratie pijn. Dit heb ik normaal nooit. Ik was wel vochtig en we hebben voorzichtig gedaan.

Pijn bij het vrijen is best complex en heeft te maken met meerdere factoren. De overgang van buiten naar binnen is een kwetsbare plek en het kan zijn dat nu door het aanraken en masseren van de afgelopen dagen dit wat gevoeliger is dan normaal. Het zegt wel ook dat je iets te winnen hebt want vaak heeft het voor een deel met stagnatie te maken. Daarnaast is niet elk vagina vocht glijdend, dit is ook zelfs afhankelijk van de tijd in je cyclus (als je die hebt) en na de overgang verandert dit ook. Ook kan het zijn dat je van binnen wel nat bent maar net niet aan de ingang. Ik (Annemarie) gebruik bij het masseren altijd een glijmiddel, ook als ik nat ben.

Ik ben nog nooit klaargekomen door penetratie. Kan ZelfMassage helpen om meer van penetratie te genieten?

Ik (Laetitia) kwam ook nooit klaar door penetratie zonder mijn clitoris erbij te stimuleren voordat ik met seksualiteit trainingen begon. Nu kom ik eigenlijk heel weinig klaar tijdens seks met mijn lief maar heb ik een meer orgastisch gevoel en ervaar ik diepe heling en openingen die voor mij veel waardevoller zijn dan een climax. Vooral tijdens de SelfPleasure training krijgen we hele mooie feedback van vrouwen met vergelijkbare ervaringen. In deze training leer je ook van alles over nieuwe en diepere orgasmes, bijvoorbeeld bij de cervix.

ZM is niet gericht op het krijgen of verdiepen van orgasmes, maar op bekkengezondheid en verbinding. Dat schept de bedding van waaruit je weer meer kunt gaan voelen en genieten.

Hoe denken jullie over ZelfMassage en gelakte nagels?

Nagellak is niet heel fijn voor je lijf inderdaad. Er zijn zelfs geruchten dat je lichaam via je nagelriemen stoffen opneemt uit nagellak die zich in je lichaam voordoen als oestrogeen. Zogenaamde xeno-oestrogenen of ‘endocrine disruptors’. Daarom koop ik altijd nagellak zonder the Big Five erin (even googlen op de merken).

Ik heb het tegenwoordig weinig op, maar als het eenmaal goed droog is zou ik er zelf denk ik geen probleem mee hebben voor een keertje.

Wel oppassen met glijmiddelen, die waar een zaaddodend middel aan is toegevoegd kunnen sommige nagellak oplossen (zulk fijn spullie is het blijkbaar ;)).

Ik heb aan het begin aan de bovenkant best een grote bobbel met ribbels, betekent dit dat ik een grote G-spot heb?

Dat zou kunnen. In elk geval zit er onder die ribbels zwel weefsel en dat noemen we de G-spot. Veel zwel weefsel is goed nieuws, het is namelijk heel gevoelig voor sensaties en kan daardoor een fijne orgastische plek zijn. De grootte van de G-spot is bij elke vrouw anders.

Je kan dit dan wel weer onderscheiden van een lichte verzakking van de voorwand van de vagina. Dit komt heel veel voor bij vrouwen die een vaginale bevalling hebben meegemaakt. Dan is de voorwand iets opgerekt en gaat in meer of mindere mate wat hangen. Maar dat voelt niet als een gelokaliseerd kussentje, zoals bij de G-spot wel het geval is.

Dit is het meest algemene antwoord wat we kunnen bieden. Dit soort vragen zijn eigenlijk niet te beantwoorden in een faq omdat we niet voldoende persoonlijke informatie hebben. Als dit iets is waar je beter naar zou willen kijken, dan zou je hier een sessie op kunnen doen.

Na het vrijen en ZelfMassage heb ik soms last van blaasontsteking. Tijdens de penetratie is het snel branderig en rauw van binnen. Heeft dat te maken met vastzittend weefsel en/of verklevingen?

Er zijn emotionele en fysieke factoren. Het kan zijn dat je blaas niet goed leegt en dat kan met verklevingen te maken hebben. Regelmatige blaasontsteking is ook een teken van overactiviteit van de bekkenbodem en kan dus echt bij spanning horen. Ook branderig slijmvlies kan een teken van spanning zijn.

Zelf heb ik (Annemarie) de neiging tot het ontwikkelen van blaasontsteking en andere infecties als ik me niet uitspreek. Schimmel is me vaak opgevallen als ik mijn grenzen over ben gegaan seksueel. En blaasontsteking wanneer mijn partner niet-present is en ik daar eigenlijk diep van binnen boos over was (ik was pissed-off letterlijk en figuurlijk).

Ik kom ook vaak tegen dat het bij vrouwen meer zit in een baarmoeder die niet vrij beweegt en zo druk op de blaas geeft. Maar op al die zaken heeft ZelfMassage, gedaan over langere tijd, een keer of 3 per week echt effect. Met een partner is het in ieder geval heel fijn als je die hierin kan meenemen. Dat je misschien wat tijd nodig hebt, hij zou ook kunnen leren om je voorzichtig te masseren. En hij kan het aangeven als hij voelt dat je van binnen gaat aanspannen, dat hij je een beetje helpt om helemaal ontspannen te blijven van binnen.

Dit is het meest algemene antwoord wat ik je kan bieden. Dit is eigenlijk een te persoonlijke vraag om hier een gepast antwoord op te geven. Als dit iets is waar je beter naar zou willen kijken, overweeg dan een sessie bij Annemarie.

Er is pas pap3 geconstateerd. Kan ik mezelf nu nog van binnen masseren?

Wij hebben in onze guidelines opgenomen dat je ZM en SP eigenlijk in alle gevallen mag doen waarin je ook mag vrijen (medisch gezien dan). Met pap3 is dit ook gewoon zo en je kunt dus jezelf ook van binnen masseren.

We raden je aan om wel voorzichtig te zijn en misschien niet direct op de cervix te werken.

Mijn eigen tip nog: Voel het ook zelf in je lijf. Wil het daar met rust gelaten worden? Ben je geschrokken? Kun je dat gebied als gezond en levendig ervaren ondanks dat er even iets is? Mag je jezelf daarin iets geven en is dat van buiten/binnen of misschien nog wel iets heel anders?

Medisch gezien staat er niets in de weg wat ZM betreft.

Fijn te weten toch?