In mijn beleving (Annemarie) geldt dit niet alleen voor vrouwen. De mannen die ik tegenkom hebben ergens vaak ook best een verlangen om meer diepte in seksualiteit te kunnen ervaren. Voor zichzelf en ook om te delen met hun partner. Voor ik met trainingen op het gebied van seksualiteit begon, heb ik dat echt zo ervaren, dat gevoel dat er meer in zit. Een soort herinnering. Alsof mijn lijf er al voor voorgeprogrammeerd was.

Ik heb het idee dat dat gevoel van ‘naar meer’ verlangen bij mannen wat langzamer op gang komt. Misschien omdat zij gewoon wat meer lol kunnen beleven aan gewone frictie-seks. Als partners kunnen we ze hier mooi in meenemen. Niet met beschuldigingen of eisen, maar door ze te laten zien hoe wij hier van open gaan. En ook dat er voor hun zelf nog zoveel meer te voelen is.

Laetitia: Wij vrouwen zorgen voor de ‘sfeer’, ook in de seks. Ik probeer het wel eens uit. Als ik helemaal verzacht en vertraag van binnenuit en niets accepteer wat mijn lijf niet wil, gaat mijn man vanzelf mee de vertraging in. Het is vanuit een echt contact met mijn bekken dan, niet iets wat ik bedenk. We kunnen op die manier mannen een prachtige imprint geven hoe het is om in ons lijf te zijn, te voelen, te stromen. Mannen leren hun lijf beter voelen als wij ze dat op een authentieke manier laten zien. Ik leer meer en meer ook om gewoon met mijn lijf aan te geven wat ik wel of niet wil. Mijn partner reageert daar als vanzelf heel mannelijk op. Heerlijk.