Er zijn emotionele en fysieke factoren. Het kan zijn dat je blaas niet goed leegt en dat kan met verklevingen te maken hebben. Regelmatige blaasontsteking is ook een teken van overactiviteit van de bekkenbodem en kan dus echt bij spanning horen. Ook branderig slijmvlies kan een teken van spanning zijn.

Zelf heb ik (Annemarie) de neiging tot het ontwikkelen van blaasontsteking en andere infecties als ik me niet uitspreek. Schimmel is me vaak opgevallen als ik mijn grenzen over ben gegaan seksueel. En blaasontsteking wanneer mijn partner niet-present is en ik daar eigenlijk diep van binnen boos over was (ik was pissed-off letterlijk en figuurlijk).

Ik kom ook vaak tegen dat het bij vrouwen meer zit in een baarmoeder die niet vrij beweegt en zo druk op de blaas geeft. Maar op al die zaken heeft ZelfMassage, gedaan over langere tijd, een keer of 3 per week echt effect. Met een partner is het in ieder geval heel fijn als je die hierin kan meenemen. Dat je misschien wat tijd nodig hebt, hij zou ook kunnen leren om je voorzichtig te masseren. En hij kan het aangeven als hij voelt dat je van binnen gaat aanspannen, dat hij je een beetje helpt om helemaal ontspannen te blijven van binnen.

Dit is het meest algemene antwoord wat ik je kan bieden. Dit is eigenlijk een te persoonlijke vraag om hier een gepast antwoord op te geven. Als dit iets is waar je beter naar zou willen kijken, overweeg dan een sessie bij Annemarie.