Kan ik de Therawand gebruiken zonder specifieke instructie van een bekkenbodem fysiotherapeut?

Allereerst, de Therawand is ontwikkeld als medisch hulpmiddel. Dus we moeten erbij melden dat als je klachten hebt, je daar ook gepaste zorg voor moet zoeken. Dit kun je via de huisarts doen.

Daarnaast geloven wij heel sterk dat elke vrouw capabel genoeg is om dit hulpmiddel in te zetten. Preventief en om het voel/pleasure/ontwaak proces te ondersteunen. Er wordt tijdens de training informatie gegeven over hoe je dit kan doen. Als de geleverde instructie je niet voldoende houvast biedt, heb dan geduld en begin rustig met wat je wel durft en wat wel goed voelt. De instructie bij ZelfMassage om 12 uur en 6 uur te vermijden en jezelf geen pijn te doen is een goed raamwerk. Begin voorzichtig en voel gewoon hoe je lichaam erop reageert. We willen graag dat je vertrouwen hebt in je lijf en je vermogen om te voelen wat kan en wat niet.

Je kan beginnen met hem gebruiken als voel-tool: kijk eens of je de PussyTour bijvoorbeeld kunt doen ermee. Vind zachtjes alle plekken en probeer ze ook van binnenuit te voelen. Maak contact of breng hem in en hou hem eens stil, kun je jezelf eromheen voelen? Dit is al een kunst op zich, het is weer net anders dan met je vingers en dus ook weer een verbreding van je voelvaardigheden.

Wat voor glijmiddel adviseren jullie?

Glijmiddel vergroot je sensaties en maakt het aanraken en aangeraakt worden stukken fijner!

We gebruiken het liefst een neutraal glijmiddel op waterbasis dat geen parabenen en andere toevoegingen bevat. Drie merken die wij persoonlijk fijn vinden zijn Yes! De biologische variant van Pjur en Beppies. Gebruik liever geen glijmiddel op basis van siliconen of met parabenen, veel vrouwen krijgen hier sneller infecties van.

Wij gebruiken ook biologische extra vierge koudgeperste kokosolie. Dit mag inwendig gebruikt worden. Goeie merken zijn Anam Prana en Royal Green. Kijk of je er tegen kunt, sommige vrouwen gaan er van geuren of vinden het niet prettig. In dat geval kun je biologische koudgeperste sesamolie of amandelolie proberen. Andere oliën kun je beter niet inwendig gebruiken.

Je kunt glijmiddel ook zelf maken van lijnzaad: Doe hiervoor twee eetlepels lijnzaad (heel, niet gebroken!) en een flinke mok water in een pannetje. Blijf roeren, terwijl je het rustig laat doorkoken tot het slijmerig wordt. Giet het vervolgens door een theezeefje en laat het geheel afkoelen. Dit glijmiddel is in de koelkast een kleine week houdbaar.

Je kunt ook het blad van een aloë vera plant gebruiken (niet uit een potje/tube): Snij een blad af en schil het. Dat is belangrijk, want vlak onder de schil zit bitter, geel sap. De gel zit om het slijmerig doorzichtige plantmateriaal. Je kunt een paar blokjes aloë vera naast je bed zetten of je zet de staafmixer erop en gebruikt de gel die overblijft.

Wat voor soort dildo adviseren jullie (glas of silicoon)?

Wij adviseren om vooral te voelen wat prettig voelt bij je. Wanneer je kiest voor siliconen, kijk of je erachter kunt komen dat er geen weekmakers inzitten.

Wat je ook kiest, kies niet te groot. Een te grote dildo maakt dat je vagina iets uitrekt. Je zit dan meteen helemaal VOL, er is niet zoveel ruimte om ergens ‘naar toe te voelen’. En dat is juist wat je gevoeliger maakt. Het gevoel nog net iets meer te willen voelen. Dat maakt dat je voelsprieten wakkerder worden en uitreiken. Dat activeert. Je kunt rek of iets groters wel gewoon af en toe als variatie gebruiken. het is weer een andere voel-kwaliteit.

Wat voor toys gebruiken jullie? Wat is jullie favoriet?

Laetitia: Ik gebruik mijn handen, de Therawand of the Honeydipper. Ik heb wel echt van alles uitgeprobeerd dus je mag me alles vragen daarover.

Annemarie: Ik gebruik gewoon het liefste mijn handen, dat voelt natuurlijk en in contact. Ik kan toevallig wel overal goed bij.

Kijk ook even bij hulpmiddelen, dan lees je hier meer over.

Wat voor hulpmiddelen adviseren jullie?

Tools (hulpmiddelen) helpen je om meer te gaan voelen van binnen, om plekjes ‘wakker’ te maken en ook om jezelf te stimuleren. Het kan je echt helpen om wat dieper in je vagina te kunnen komen. Wel raden we je aan om af en toe af te wisselen met je vingers. Hieronder is de lijst met verschillende hulpmiddelen:

De Therawand. Met de Therawand kun je jezelf van binnen masseren. Wil je de Therawand bestellen kies dan voor de essential of voor de Pelvicwand LA. Deze laatste is voor vrouwen die moeilijk iets in kunnen brengen.

Edelsteen massagestaafjes. Zoals de naam als zegt, zijn dit massagestaafjes van edelsteen. Hiermee kun je je vagina van binnen masseren. Naast de rechte variant heb je ook gebogen staafjes (deze zijn van rozenkwarts). Hoewel de vorm van deze staafjes heel prettig is, hebben ze ook nadelen. Je kunt ze bijvoorbeeld niet uitkoken. Je maakt ze schoon met lauw water en zeep. Te heet (kokend) water maakt dat ze barsten. Dit maakt het minder goed hygiënisch schoon te maken. Een tweede nadeel is dat ze vaak breken, zelfs al van temperatuur verschillen en van gewoon in de kast liggen. Ik gebruik ze daarom zelf niet meer.

Het jade ei of yoni ei. Dit is een eitje van steen (meestal jade), die je in je vagina kunt inbrengen. Met dit eitje kun je mooie voel- en bewustwordingsoefeningen doen. Onze voorkeur gaat uit naar de teachings en producten van Saida Desilets. Er is meer keuze (ook in Nederland), dus kijk vooral wat goed bij jou past.

Een dildo. Als je een dildo wilt gebruiken adviseren we er een die niet al te groot is omdat je dan je sensitiviteit beter kunt trainen. Je hebt de keuze uit glas of plastic. Glazen dildo’s zijn harder maar bevatten geen weekmakers, deze zitten wel in de meeste dildo’s van plastic.

Gebruik GEEN vibrators. Van de snelle en elektrische stimulatie word je juist ongevoeliger, het creëert spanning en het wordt op den duur moeilijker om op andere manieren een orgasme te bereiken.

Met DrBronner’s 18-in-one Tea Tree kun je je tools goed schoonmaken.