Glijmiddel vergroot je sensaties en maakt het aanraken en aangeraakt worden stukken fijner!

We gebruiken het liefst een neutraal glijmiddel op waterbasis dat geen parabenen en andere toevoegingen bevat. Drie merken die wij persoonlijk fijn vinden zijn Yes! De biologische variant van Pjur en Beppies. Gebruik liever geen glijmiddel op basis van siliconen of met parabenen, veel vrouwen krijgen hier sneller infecties van.

Wij gebruiken ook biologische extra vierge koudgeperste kokosolie. Dit mag inwendig gebruikt worden. Goeie merken zijn Anam Prana en Royal Green. Kijk of je er tegen kunt, sommige vrouwen gaan er van geuren of vinden het niet prettig. In dat geval kun je biologische koudgeperste sesamolie of amandelolie proberen. Andere oliën kun je beter niet inwendig gebruiken.

Je kunt glijmiddel ook zelf maken van lijnzaad: Doe hiervoor twee eetlepels lijnzaad (heel, niet gebroken!) en een flinke mok water in een pannetje. Blijf roeren, terwijl je het rustig laat doorkoken tot het slijmerig wordt. Giet het vervolgens door een theezeefje en laat het geheel afkoelen. Dit glijmiddel is in de koelkast een kleine week houdbaar.

Je kunt ook het blad van een aloë vera plant gebruiken (niet uit een potje/tube): Snij een blad af en schil het. Dat is belangrijk, want vlak onder de schil zit bitter, geel sap. De gel zit om het slijmerig doorzichtige plantmateriaal. Je kunt een paar blokjes aloë vera naast je bed zetten of je zet de staafmixer erop en gebruikt de gel die overblijft.