Massage is een manier om de ‘flow’ (of circulatie) in je bekken te herstellen en te verbeteren. Door spierspanning en dysbalans stagneert deze. Onder andere door het feit dat we veel zitten en niet altijd voldoende bewegen. Stagnatie zorgt op zijn beurt weer voor spanning en dysbalans. Naast dat spanning de circulatie afknelt kan het ook een oorzaak zijn voor pijn bij het vrijen, een slechte kwaliteit van de slijmvliezen, terugkerende blaasontstekingen, moeilijk nat worden en weinig kunnen voelen in je bekkengebied. Door massage kun je deze klachten verminderen.

De ‘flow’ heeft ook een emotionele component. We willen onze emoties (E-motie betekent beweging naar buiten) niet altijd voelen of toelaten en door spanning te zetten kunnen we de gevoelsbeweging blokkeren. Soms gaat spanning dus samen met het letterlijk onder-drukken van je gevoel. We noemen dit ook weleens armor (armor betekent bewapening). Door jezelf te masseren kun je jezelf ont-wapenen en de stagnatie opheffen. Het kan dus heel goed zijn dat je van sommige aanraking (ook inwendig) emotioneel wordt. Kijk of je dit zoveel mogelijk kunt toelaten want het ruimt op.

Ook in het dagelijks leven doen we spanning op. Denk maar eens aan wat er gebeurt wanneer je een deadline hebt en achter je computer zit. Je hele lijf richt zich naar het scherm, je maakt je smal, trekt je schouders op en na een tijdje in die houding gaan je schouders zeer doen. Soms voel je dat niet eens omdat je zo gefocussed bent maar op den duur krijg je hier last van en is het een opluchting wanneer die spieren even worden aangeraakt en gemasseerd. Je bekkenbodem reageert net als alle andere spieren op dezelfde manier op dagelijkse stress.

In je bekken heb je een innerlijk landschap waarin je spanning of bijvoorbeeld gevoelloosheid tegen kunt komen. Vaak correspondeert dit met je externe landschap en zijn er gebieden in je leven waar je je ook voor hebt afgesloten, waar je niet helemaal voelbaar bent of gebieden die spanning oproepen. Het is natuurlijk belangrijk om die externe zaken onder de loep te nemen maar je kunt ook aan herstel van je innerlijke landschap werken door je bekkengebied steeds weer te verzachten, op te ruimen en zo je flow te herstellen.