Goed dat je dit onderwerp aansnijdt. Naar schatting krijgt 17% van de vrouwen hiermee te maken ergens in haar leven: pijn, branderigheid of jeuk bij de ingang van de vagina. Aanraking kan dit inderdaad wat triggeren.

Kijk of je de plek heel zacht kunt aanraken met het accent op van binnenuit terug voelen. Het kan zijn dat het dan wat tot rust komt. Blijft dit branderigheid geven, dan zou ik dat specifieke plekje gewoon echt even met rust laten. Soms kun je dan wel dieper naar binnen werken en aan de buitenkant. Je vermijdt dan aanraking op die specifieke plek. Het is vaak de overgang van de huid en het slijmvlies wat gevoelig is. Ga in ieder geval niet stug door met je kaken op elkaar, dat is nergens goed voor.

Vaak is onderliggend de spierfascie ook wat verkleefd en ZelfMassage kan daar een hele goede invloed op hebben. Dus werk er omheen zover als kan en blijf het hele gebied bewonen. Wanneer er zoiets vervelends is wil je graag juist ‘weg’ uit dat gebied maar dat vergroot de stagnatie en staat herstel in de weg.

Ik hoor weleens dat duindoornolie helpt (capsules, kun je openmaken en erop smeren). Als je echt een diagnose hebt is het ook verstandig hierin medisch advies te zoeken. Verder is deze huid erg gevoelig voor hormoonbalans, zorgen dat je hormonaal in balans komt is dan heel belangrijk. Het gebruik van hormonale anticonceptie kan een negatieve invloed hebben, dit zou je kunnen uitzoeken voor jezelf.