Ik merk dat mijn vagina een beetje lui ‘naar buiten hangt’

Wat ik merk (Annemarie), is dat je met aanraking en ZelfMassage altijd maakt dat het gebied vitaliseert. Wat te gespannen is zal relaxen en released zich, wat laks is zal wat meer aanslaan. Je kunt het niet té los maken met ZelfMassage.

Ik merk dat vrouwen vaak het idee hebben dat ze een ‘sterke’ bekkenbodem moeten hebben en daar oefeningen voor willen doen. In sommige gevallen is dat ook zo, maar in de meeste gevallen niet, of hele specifieke oefeningen. Lukrake of verkeerde oefeningen doen kan juist problemen geven. In de eerste plaats is vooral de vitaliteit van belang en de ‘recruitment’ van spiervezels. Zorgen dat luie gedeelten weer ‘AAN’ gaan en dat overactieve vezels ontspannen. Massage (zelf of door een pro) en bewustwordingsoefeningen zijn dus een soort voorwaarde vóór vrouwen überhaupt gaan denken aan oefenen. Dus ik begrijp je gevoel van ‘luiheid’ en zelf massage is een hele mooie eerste tool als je op een zachte manier iets meer veerkracht zou willen krijgen.

Wat is die korrelige structuur bovenaan in de vagina?

Ik neem even aan dat je bedoeld van binnen in de opening aan de buikzijde. Wanneer je daar naar binnen gaat kan het inderdaad voelen als een beetje bobbelig of korrelig. Ik moet denken aan die papaya die we gebruiken als foto bij de ZelfMassage. Het is een heel ‘druk’ gebied daar. Er is de overgang van huid naar slijmvlies en er zit het zwelweefsel achter wat we de G-spot noemen. In dat drukke ‘hoekje’ ontstaat er makkelijk stagnatie en wat verkleving van de onderliggende fascie. Denk maar aan magnetronfolie dat een beetje samen plakt.

Wanneer je ZelfMassage doet vraag je dat weefsel weer wat te ontspannen, kunnen afvalstoffen weggevoerd worden en gaat het zich weer netter organiseren. Dan worden de korreltjes opgeruimd en voelt het gladder. Ergens betekent het dus ook dat er wat te verbeteren valt aan de kwaliteit van je slijmvlies daar. Mooi om daar wat extra aandacht aan te geven en dat je dat na een paar dagen al voelt. Het is dus vaak een combi van ophoping en verkleving. De meeste vrouwen hebben het wel een beetje. Gek genoeg inmijn ervaring iets meer links dan rechts.

Ik voel een branderig gevoel bij de ingang van mijn vagina waardoor ik lastig kan ontspannen.

Goed dat je dit onderwerp aansnijdt. Naar schatting krijgt 17% van de vrouwen hiermee te maken ergens in haar leven: pijn, branderigheid of jeuk bij de ingang van de vagina. Aanraking kan dit inderdaad wat triggeren.

Kijk of je de plek heel zacht kunt aanraken met het accent op van binnenuit terug voelen. Het kan zijn dat het dan wat tot rust komt. Blijft dit branderigheid geven, dan zou ik dat specifieke plekje gewoon echt even met rust laten. Soms kun je dan wel dieper naar binnen werken en aan de buitenkant. Je vermijdt dan aanraking op die specifieke plek. Het is vaak de overgang van de huid en het slijmvlies wat gevoelig is. Ga in ieder geval niet stug door met je kaken op elkaar, dat is nergens goed voor.

Vaak is onderliggend de spierfascie ook wat verkleefd en ZelfMassage kan daar een hele goede invloed op hebben. Dus werk er omheen zover als kan en blijf het hele gebied bewonen. Wanneer er zoiets vervelends is wil je graag juist ‘weg’ uit dat gebied maar dat vergroot de stagnatie en staat herstel in de weg.

Ik hoor weleens dat duindoornolie helpt (capsules, kun je openmaken en erop smeren). Als je echt een diagnose hebt is het ook verstandig hierin medisch advies te zoeken. Verder is deze huid erg gevoelig voor hormoonbalans, zorgen dat je hormonaal in balans komt is dan heel belangrijk. Het gebruik van hormonale anticonceptie kan een negatieve invloed hebben, dit zou je kunnen uitzoeken voor jezelf.

Wat kan ik doen met een gebied dat ‘bevroren’ aanvoelt?

Wat voor mij fijn werkt is letterlijk de ‘bevriezing’ in beweging te brengen met mijn adem en vooral te voelen naar die subtiele beweging. Als je invoelt op die plek en er met je aandacht bij blijft kun je zelfs het gevoel krijgen dat het ‘open smelt’. Kijk ook of je de plek heel zacht kunt aanraken met het accent op van binnenuit terug voelen. Door het gebied met je aandacht, ademhaling en aanraking weer op de kaart te zetten kan je het langzaam weer leven inblazen.