Is ‘knijpen’ met mijn bekkenbodem als oefening goed tegen incontinentie?

Dat kan je zo niet zeggen. Ik (Annemarie) ben van mening dat zomaar lukraak wat aanknijpen geen zoden aan de dijk zet. Sterker nog, veel oefeningen uit tijdschriften zijn duidelijk niet door professionals opgesteld. Verkeerde oefeningen creëren alleen maar spanning. Daarvan weet je nu na deze training dat het onwenselijk is.

Wil je goede bekkenbodem oefeningen doen? Ga dan naar een professional op dit gebied. Zeker als je klachten hebt. Wat je precies moet doen is heel individueel en dat kan beter eerst uitgezocht worden.

Over het algemeen is het voor elke vrouw belangrijk om eerst meer te gaan voelen en meer presentie in het bekken te ontwikkelen. Dit schept ook een betere bedding voor oefeningen.

Annemarie kan je hier ook verder mee helpen. Vaak zelfs via een Skype sessie. Dat zou je misschien niet verwachten, maar met wat vragen en test oefeningen kan ze je vaak al op het goede spoor zetten.

Ik moet al langere tijd vaak plassen. Moet ik hier hulp voor zoeken?

Ik zou hiermee zeker even naar de huisarts gaan. Het kan zijn dat die moet uitsluiten of je een blaasontsteking hebt.
Er moet worden uitgezocht waarom je veel moet plassen. Heeft dat te maken met spanning? Is je blaas overprikkeld? Plas je niet helemaal uit? Waarom is dat zo? Je zou echt om de 2 à 3 uur maar hoeven gaan.
Wellicht is een verwijzing naar een bekkenfysiotherapeut op zijn plaats. Je huisarts kan dit bepalen in overleg met jou. Een andere weg is een osteopaat die het bekken als specialisme heeft.

Nog een andere tip voor het vele plassen: stop als test een week of drie met koffie en zwarte thee! Dit prikkelt namelijk de blaas. En wel voldoende blijven drinken maar het niet overdrijven. Drink eens warm water ipv koud. Drink 8 glazen warm water per dag (bv gekookt in de waterkoker) en als je verder nog iets van (kruiden)thee wil drinken doe dat dan extra maar niet in plaats van. Je moet dan wel eerst weten of het geen blaasontsteking is.

Veel dieper kunnen we hier niet op in gaan in een FAQ. Als dit iets is waar je beter naar zou willen kijken met Annemarie, dan zou je kunnen overwegen om een sessie te doen.