In tantra wordt een climax helemaal vermeden (niet alleen tijdelijk). Waarom is dat en moet ik dat ook doen?

Dit is een onderwerp waarop onze zienswijze in beweging is.

Vóór tantra had ik (Annemarie) überhaupt nog nooit gehoord van niet-pieken of het vermijden van een climax. Ik wist dat in sommige culturen de mannen dat beoefenen met het idee dat ze levensenergie verliezen met klaarkomen en ejaculeren, maar voor vrouwen had ik er zeker nog nooit van gehoord. In tantra wordt dit dus vaak beoefend: geen piekorgasmes hebben. Ze zeggen dat het je levensenergie wat ‘lekt’ als het ware en die wil je juist behouden. Ik heb dit 4 jaar ook zo beoefend.

De ‘theorie’ erachter is dat je bij een piekorgasme heel erg piekt in je dopamine, maar daarna een soort crash krijgt. Die crash kun je ervaren als een soort kater gevoel, minder energie en minder ‘zin’. Bij ratten is duurt dit, aantoonbaar, 19 dagen lang. Mensen zouden dit ook kunnen hebben, maar het is niet aangetoond volgens mij.

Inmiddels denk ik dat het wonder van ons lichaam heel goed in elkaar zit en geloof ik er persoonlijk niet meer in dat iets wat zo natuurlijk in ons lijf gebeurd, iets is dat ons leegzuigt of van levensenergie beroofd. Dat zou een raar foutje zijn van de natuur en die maakt over het algemeen geen foutjes.

Ik voel in mezelf wel verschil met als ik heel snel en doelgericht gewoon even piek en wanneer ik meer tijd neem, mijn lijf opbouw gun en heel rustig tot een orgasme kom. Maar….vertrouw ons niet op onze blauw/groen/bruine ogen en probeer het vooral zelf. Wij gaan er vanuit dat dit bij iedereen anders is. Voel je verschil? Komt dat echt door het pieken of niet-pieken of spelen er andere factoren mee? Waar gedij je beter bij? Om dus die 19 dagen voorbij te komen moet je het wel minimaal een week of 3 proberen en in die tijd seksueel actief zijn. Bij mij heeft mijn cyclus invloed en vooral of ik goed geslapen heb of niet. Succes!

Ik voel tintelingen tijdens aanrakingen en klaarkomen. Is dit het begin van een full-body orgasme?

We kunnen hier niet echt een eenduidig antwoord op geven. Het kan zijn dat je na een orgasme nog iets voelt stromen in je lijf. Een full-body orgasm kan inderdaad ook door je hele lijf stromen en gepaard gaan met tintelingen. Dit voelt wel orgastischer. En over het algemeen ervaren vrouwen een full-body orgasme echt als een andere staat van zijn. Een gevoel van extase. De wereld om je heen voelt echt even anders dan normaal.

Als het klaarkomen heel lokaal voelde (genitaal), dan is het waarschijnlijk een na-reactie. Maar geniet er vooral van! Het is mooi als alles gaat stromen en je hele lijf steeds meer gevoeld kan worden daardoor.

Kan ik een climax in een full-body-orgasme veranderen?

Omkeren of stoppen lukt over het algemeen alleen voordat je bij de PNR komt. Kijk ook bij de vraag: ‘Hoe voorkom ik een piekorgasme?’.

Soms lukt het om van een aankomend clitoraal orgasme naar een full-body orgasme of een dieper vaginaal orgasme te gaan. Dit vraagt enige oefening maar oefening baart kunst!

Om een clitoraal orgasme om te draaien naar een full body orgasme, zou je je kunnen focussen op je ademhaling. Vlak voor je bij de PNR komt adem je snel in en adem je langzaam uit vanuit je onderbuik. Het kan helpen om zachte clitorale stimulatie te geven om opgewonden te raken in de diepere lagen. Je kan dit doen door je vulva te cuppen met je handpalm en tegelijkertijd met je baarmoedermond te spelen of bijvoorbeeld je G-spot.

Als je de climax/PNR voelt komen, stop je met het stimuleren van je clitoris. Experimenteer dan met ademhalen zoals hierboven beschreven of het zachtjes bewegen (‘rocken’) van je bekken van voor naar achter. Blijf ontspannen aanwezig in je hele lichaam en zorg dat je nergens spanning opbouwt.

Het kan zijn dat je dan de energie of de opgewondenheid voelt verplaatsen van je clitoris naar de plek boven in je baarmoedermond. Vervolgens kan het zich uitspreiden door je hele lichaam.

Hoe voorkom ik een piek (clitoraal) orgasme? (Uitleg over PNR.)

Het kan helpen om je clitoris een tijdje minder (of minder direct aan te raken) en je meer te richten op de opwinding dieper in je vagina door dat gebied te gaan voelen. Wanneer je opwinding in de richting van een climax gaat, kom je eerst op de Point Of No Return (PNR). Wanneer je op de PNR bent wordt de climax ingezet en kun je niets meer doen om dit tegen te gaan. Kijk of je onder de 80% van die opwinding van de PNR kunt blijven en daar langer in kunt blijven ‘spelen’ en genieten.

Wanneer je richting de PNR gaat helpt het om alle spanning in je lichaam los te laten:

  • Laat je bekkenbodem los (waarschijnlijk ben je daar onbewust wat gaan knijpen).
  • Kijk of je je benen gebogen kunt houden en niet gespannen gaat strekken.
  • Adem helemaal door en zet je adem niet vast.
  • Laat je kaken los en je wangen.
  • Houd je ogen open.
  • Je kunt in plaats van te knijpen met je vagina, heel subtiel naar buiten drukken. Zet niet echt persdruk, maar net genoeg om de spanning te ont-doen.

Het is bijna onmogelijk om te climaxen op die manier. Experimenteer er maar eens bewust mee. Laat de spanning oplopen, doe deze dingen en voel wat er gebeurd. Op die manier kun je de lading steeds meer opbouwen en steeds diepere pleasure ervaren.

Je kunt je vagina ook afdekken met je hand als cupje (palm van je hand) en je clitoris indirect stimuleren. Als je je clitoris vermijdt kun je makkelijker nieuwe sensaties vinden die niet specifiek naar een (piek) orgasme leiden, maar toch heel lekker voelen!