Omkeren of stoppen lukt over het algemeen alleen voordat je bij de PNR komt. Kijk ook bij de vraag: ‘Hoe voorkom ik een piekorgasme?’.

Soms lukt het om van een aankomend clitoraal orgasme naar een full-body orgasme of een dieper vaginaal orgasme te gaan. Dit vraagt enige oefening maar oefening baart kunst!

Om een clitoraal orgasme om te draaien naar een full body orgasme, zou je je kunnen focussen op je ademhaling. Vlak voor je bij de PNR komt adem je snel in en adem je langzaam uit vanuit je onderbuik. Het kan helpen om zachte clitorale stimulatie te geven om opgewonden te raken in de diepere lagen. Je kan dit doen door je vulva te cuppen met je handpalm en tegelijkertijd met je baarmoedermond te spelen of bijvoorbeeld je G-spot.

Als je de climax/PNR voelt komen, stop je met het stimuleren van je clitoris. Experimenteer dan met ademhalen zoals hierboven beschreven of het zachtjes bewegen (‘rocken’) van je bekken van voor naar achter. Blijf ontspannen aanwezig in je hele lichaam en zorg dat je nergens spanning opbouwt.

Het kan zijn dat je dan de energie of de opgewondenheid voelt verplaatsen van je clitoris naar de plek boven in je baarmoedermond. Vervolgens kan het zich uitspreiden door je hele lichaam.