Door de training realiseer ik me dat ik het zo moeilijk vind om hier tijd voor te maken. Hebben jullie nog tips?

Als het moeilijk is om tijd voor jezelf vrij te maken, gun jezelf dan gerust wat ruimte. Ga gewoon je eigen tempo volgen op momenten dat je echt voelt dat je iets wilt doen. Het kan nog fijn zijn om te onderzoeken wat voor weerstand er eventueel op zit, dat je geen tijd vrij kunt maken. Verder kan het helpen om, bijvoorbeeld al een dag van tevoren, een momentje in te plannen en dan echt het voornemen te hebben om het te doen. Of ga iets eerder op bed en neem voor je gaat slapen een moment tijd voor jezelf.

Ik heb sinds een paar dagen herinneringen aan vorige vriendjes. Het lijkt alsof dit proces van ZelfMassage herinneringen en emoties van toen boven laat komen. Kan dit?

Dit is inderdaad heel herkenbaar. Het komt vaker voor dat vrouwen aangeven herinneringen te krijgen van eerdere vriendjes of bepaalde seksuele ervaringen die indruk hebben gemaakt. Zowel positief als negatief. Met de oefeningen van het masseren en voelen kan het gebeuren dat we opgeslagen herinneringen en bijbehorende spanningen in het lichaam in beweging brengen en los maken uit ons systeem. Je kan met herinneringen hetzelfde omgaan als met je gevoel. Je voelt het en door alleen al met aandacht hier bij te zijn en te voelen laat je het daarna eigenlijk vanzelf los.