Ik dwaal af, merk weinig verschil en/of heb weerstand om te beginnen.

Voel daar eens op in en blijf even bij je weerstand. Weerstand mag. En vraag jezelf in de tussentijd af: Wat is je intentie? Waar verlang je naar of ben je nieuwsgierig naar? Waarom wilde je mee doen? Voel ook daar op in en kijk wat er met je weerstand gebeurd.

ZelfMassage is een mooie manier om je vermogen om te voelen te vergroten en daarmee te gaan oefenen. Hoe meer het lukt om aanwezig te blijven bij wat je voelt, hoe meer je kunt gaan voelen. Blijf je er bewust van dat je aan het oefenen bent en wees nieuwsgierig naar de subtiele sensaties die je kunt tegenkomen. En wees een beetje mild voor jezelf. Er is misschien een reden waarom het moeilijk is om je aandacht in je ‘gevoelskern’ te houden.

Is het oke als ik opgewonden raak van de oefeningen en mezelf bevredig tot een orgasme?

JA, het is helemaal oke als je opgewonden raakt. Het is de natuurlijke respons van jouw lijf, op dit moment. Daar is nooit iets mis mee. Ook als je niet opgewonden raakt is het goed overigens. Bij mij (Annemarie) is het een beetje 50/50, soms gaat mijn massage over in SelfPleasure, soms wil ik SelfPleasure doen maar komt de opgewondenheid niet op gang en dan is ZelfMassage nog steeds heel fijn om even bij mezelf te komen.

En wat betreft het orgasme, waar heb je zelf zin in?

In onze SelfPleasure training hebben we daar een visie over, die training is ook meer meer gericht op het seksuele stuk. Hierin raden we aan de opwinding meer te laten ‘zijn’ en niet meteen af te willen maken met een clitoraal orgasme.

Heb je nog tips voor het van binnen naar buiten voelen?

Ja, als het niet meteen lukt om van binnen naar buiten te voelen, probeer je dan te richten op hoe je hand aanvoelt: de temperatuur, het gewicht, het formaat en kijk of je je hand met je aandacht helemaal rond kunt gaan zoals een kind een omtrekje kan tekenen. Voelen is ook bewegen, soms helpt het als je heel rustig en klein beweegt, dan kun je je hand beter ‘in je gevoel’ krijgen. Voel maar naar de hand, vanuit je bekken.

De verwarring is dat mensen soms met hun hand gaan voelen naar het bekken ipv andersom. Die handen zijn zo gewend om te voelen, die nemen het soms gewoon over. Je kan ook iets op je bekken leggen aan 1 kant en daar naartoe voelen als je hand te verwarrend is.

Je aandacht verleggen naar wat je voelt kan je ook helpen om uit je hoofd te komen. Je kunt namelijk niet denken en voelen tegelijk. En onthoudt dat het een oefening is, er is geen goed fout.