Wat als je geen fysieke baarmoeder en/of eierstokken meer hebt?

In het Taoïsme gaan ze er van uit dat je altijd een energetische baarmoeder en eierstokken blijft hebben.Ikzelf (Annemarie) ken meerdere vrouwen die trainingen hebben gedaan die geen baarmoeder en/of eierstokken meer hebben en die voelen dat tot nu toe allemaal ook zo. Je kunt een sterk energetisch gevoel hebben voor je baarmoeder en eierstokken ondanks dat deze zijn verwijderd. Een eerdere deelneemster gaf aan dat ze door haar baarmoeder en eierstokken energetisch te voelen zonder dat deze nog fysiek aanwezig waren haar seksueel gevoel weer heeft teruggekregen (mede door de training van het Vallei Orgasme).

Ik heb de Pelvic Space Tour ook weleens gedaan met een man en die voelde ook echt een fysiek punt waarmee hij opeens in contact kwam. In Oosterse stromingen noemen ze dit ook wel Hara. In de haptonomie heet het het still-point. Het is een affectief (beleefd en doorvoeld) punt maar het is zeker ook een fysiek punt.

Waar zit mijn baarmoeder precies?

Je baarmoeder zit lager dan je navel, ze ligt achter je schaambeen. Alleen het kopje steekt er net bovenuit. Vaak maar 1 cm. Het kan iets meer zijn wanneer je ongesteld moet worden. Het is belangrijk dat je deze informatie krijgt omdat dit het makkelijker maakt om dit gebied te gaan voelen.

Je kan je baarmoeder daarnaast niet heel gedefinieerd voelen zitten omdat je organen niet op die manier zijn bezenuwd. Maak je dus geen zorgen als je je baarmoeder niet heel gedefinieerd voelt, je krijgt meer een gevoel van gronding, aarding, zwaartekracht, fundament of bodem wanneer je connectie maakt met je baarmoeder en dit vraagt wat oefening. Mijn stem wordt vaak lager, ik ontspan meer en ik voel me ruimtelijker. Misschien herken je dit ook wel bij jezelf.

Hoe doe ik de interne swipe bij de Pelvic Space Tour?

Ik (Annemarie) visualiseer niet, daar ben ik niet zo van omdat dat meestal een beeld oproept in je hoofd. Ik voel dus inderdaad van binnen en scan de binnenkant van mijn bekken met mijn gevoel. Ik voel dan ergens in het midden van die ruimte een zwaarte. Met interne swipe bedoelen we dus dat je met je aandacht het gebied van je bekken af gaat.

Klopt het dat je tijdens de Pelvic Space Tour voelt, zonder aan te raken?

Ja, het is bedoeld om je bekken van binnenuit te gaan voelen. Gewoon met aandacht zonder aan te raken. Voor sommige vrouwen helpt aanraken juist wel en is het een manier waarop ze wat makkelijker naar dit gebied toe kunnen voelen. Je kan jezelf bij de oefening dus zeker aanraken. Je zou de oefening ook samen met je partner of vriendin kunnen doen. In live workshops doen we vaak een variant waarbij je aangeraakt wordt en voelt tegelijk. Dan help je elkaar om het bekken te gaan voelen. Heel mooi is dat altijd.