Vlak voor mijn menstruatie heb ik last van opgezette en pijnlijke borsten. Wat nu?

Door de veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen borsten opzwellen en pijnlijk voelen in de periode voor de menstruatie. De borstmassage kun je dan wel doen maar dan een hele zachte vorm. Ik raad je aan om dan vooral heel goed te voelen waar je behoefte aan hebt. Misschien is dat op dat moment alleen maar contact maken met je borsten door je handen er op te leggen en naar dat gebied te ademen, of voelt het goed om alleen zachtjes om je borsten heen te masseren; bijvoorbeeld onder de douche of als je ergens comfortabel zit of ligt. De sleutel is steeds weer voelen wat jouw behoefte is op dat moment. Door voeding en leefstijl kun je de hormoonhuishouding in je lichaam beïnvloeden zodat uiteindelijk de pijnlijke borsten en zwelling minder kunnen worden maar dit is een proces wat veel tijd en toewijding vraagt. Veel succes en borstplezier gewenst. Mariette.

Is er een verbinding tussen borsten en vagina/clitoris?

Er is een relatie tussen tepels en vagina/clitoris via het parasympatisch zenuwstelsel. De stimulatie van de tepels stimuleert (via het centrale zenuwstelsel) hetzelfde hersengebied als de vagina en de clitoris. Daarbij zorgt het brein voor de opwinding/ het lekkere gevoel en worden de fysieke reacties; vochtig worden, opzwellen van schaamlippen etc. weer geregeld/aangestuurd door het centrale zenuwstelsel.

Er zijn vrouwen die door aanraking van de tepels een orgasme ervaren. Je zou hier zelf mee kunnen experimenteren door tijdens clitorale stimulatie ook je tepels aan te raken. Als je dan vervolgens stopt met het stimuleren van je clitoris en je tepel aanraakt kan het zijn dat dit nog een reactie teweegbrengt in je vagina. Experimenteer ermee zou ik zeggen en weet dat eigenlijk elke plek van je lichaam orgastisch kan worden.