Bij jeuk, branderigheid, irritatie, geurtjes:

  • Kan het van het glijmiddel/kokosolie komen?
  • Werk je misschien te intensief (diep, hard, lang)?
  • Heb je voldoende gedronken?
  • Plas je volledig uit?


Ga met een vermoeden van infectie (schimmel, bacteriele baginose of blaastonteking) altijd naar de huisarts.

Waarom gebruiken jullie voor de binnenkant glijmiddel op waterbasis en geen kokosolie?

Ik (Annemarie) reageer zelf soms een beetje op kokosolie van binnen. Krijg ik een vreemd geurtje van. Niet echt een infectie of allergie ofzo. Maar ik gebruik van binnen daarom meestal niets of waterbasis. Miin eerste voorkeur is tegenwoordig glijmiddel en daarna pas (kokos)olie. Ik merk ook in mijn praktijk dat er echt nog heel veel vrouwen op reageren.

Ik heb last van jeuk in mijn vagina en ik voel een gloeiend/stekend gevoel bij mijn baarmoeder/blaas. Kan dit van massage of kokosolie komen?

Ah, dat is niet zo fijn. Dit kan inderdaad van de kokosolie komen. Ondanks dat het een heel fijn natuurlijk products is, kun je er toch allergisch voor zijn. Ongeveer 10% van de vrouwen reageert er toch op. Je kunt ook zoete amandelolie of sesamolie proberen. Of anders een glijmiddel op waterbasis. Het is meestal het product waar je zo erg last van krijgt, niet zo zeer de massage zelf.

In wat voor soort winkel koop ik koudgeperste biologische kokosolie?

Je kunt deze in een natuurwinkel of in een biologische winkel kopen. Naam Prana en Royal Green zijn twee merken die heel goed zijn. Ik moet zeggen dat ik ook gewoon weleens kokosolie van de supermarkt gebruik hoor. Maar dan wel liefst bio en die met geur. De geurloze zijn meer bewerkt. Je kunt ook even googlen en ze online kopen. De meeste online drogisterijen hebben het wel.

Is het een probleem dat ik geen extra vierde kokosolie gebruik?

Ik (Annemarie) gebruik liever koudgeperste biologische kokosolie. In koudgeperste kokosolie zit Laurinezuur, wat antibacteriële eigenschappen heeft en wat goed is voor de vagina flora. Verder kies ik voor biologische olie in verband met eventuele bestrijdingsmiddelen.