Kan ik verdergaan met de ZelfMassage als ik bij de opening een branderig of pijnlijk gevoel voel?

Als het goed voelt om voorbij de opening te gaan kun je dat doen, zolang je maar niet het gevoel hebt dat je ergens ‘doorheen’ moet. Je wilt tijdens de ZelfMassage niet hoeven doorbijten maar zachtjes doorvoelen en aftasten. Zorg er ook echt voor dat je olie of glijmiddel gebruikt als je jezelf gaat masseren. Als je gevoelige slijmvliezen hebt, kun je capsules duindoornolie halen en slikken. Je kunt de capsules eventueel ook open maken en die olie gebruiken bij de ingang van je vagina.

Vaak heeft pijn met spanning of met gevoelige slijmvliezen te maken (en gevoelige slijmvliezen hebben ook weer deels met spanning te maken). Het is daarom goed om de ZelfMassage te beginnen met de buitenkant van je vagina goed te masseren, dit haalt eventuele spanning wat weg. Een andere tip om spanning los te laten is door diep te ademen en een klein beetje druk vanuit je vagina naar buiten te zetten (niet gaan persen, maar gewoon net even aanzetten). Je kunt dit vergelijken met het gevoel dat je hebt als je moet plassen en je zou vervolgens niet met je spieren maar met je energie en aandacht de plas er heel langzaam uit laten stromen. Nu de spanning wat weg is, blijft het belangrijk om met zachte aandacht bij de opening van je vagina te blijven op het moment dat je wel naar binnen gaat. Blijf goed voelen en aftasten en stop als je merkt dat het teveel pijn doet of dat je ergens doorheen moet. Het kan ook zijn dat je de ZelfMassage liever een aantal keer aan de buitenkant doet voordat je naar binnen gaat, dit is ook oké. Je kunt al veel spanning losmaken door de buitenkant van je vagina te masseren.

Bij sommige vrouwen is de ingang wat branderig of stugger door een litteken. Hier geldt hetzelfde als advies als hierboven, blijf er met zachte aandacht bij en ga niet ergens doorheen. Daarnaast is het leuk om te weten dat een litteken na lange tijd nog veranderd. Hoe meer je een litteken aanraakt, hoe soepeler en vitaler het weefsel kan worden en hoe minder de pijn.

Als laatste is het goed om te weten dat je gevoel bij de ingang per dag kan verschillen. De ene dag kan het wat branderig en pijnlijk zijn terwijl het een andere dag wellicht veel warmer en soepeler aanvoelt. Als je jezelf regelmatig masseert ga je wellicht patronen herkennen tussen de (ont)spanning bij de ingang van je vagina en je algehele welbevinden (in de vorm van (ont)spanning, stress en grenzen) van overdag.

Ik heb seksueel trauma, kan ik mezelf masseren?

Ook hier kunnen we je, net als met de medische vragen geen nauwsluitend antwoord op geven. Als je twijfels hebt, raadpleeg dan een professional of boek hier een aantal sessies bij Annemarie.

In vorige rondes hebben vrouwen meegedaan die seksueel trauma hadden. Achteraf zeiden ze dat het een mooie manier is geweest, om zich met zichzelf te verbinden en dat het bij heeft gedragen aan hun helingsproces.

Mag ik masseren wanneer ik zwanger ben?

Hier zijn tegenstrijdige verhalen over. Wij vertellen je ze allebei zodat je zelf een beslissing kunt nemen, dat kunnen wij niet voor je doen. We adviseren je om het te overleggen met je verloskundige of gynaecoloog.

Visie 1: Tijdens de zwangerschap mag je vrijen en masturberen. Je kunt jezelf dus ook masseren. Een goede flow en soepelheid in het gebied kan bijdragen aan een gezond bekken en aan een makkelijke bevalling. Er wordt perineum olie verkocht om je perineum van binnen en buiten mee te masseren zodat je uitscheuren tijdens de bevalling kunt voorkomen. Je perineum is het gebied tussen de anus en de vagina.

Visie 2: Tijdens de zwangerschap masseer je niet: do not touch the nest. Sommige zwangerschappen zijn kwetsbaar en je weet van te voren niet altijd welke dat zijn. Bij voorkeur maak je dit gebied soepel, gezond en ruim je je emotionele stagnaties op voordat je zwanger wordt

Ik kan tijdens de ZelfMassage niet bij mijn baarmoedermond, help?

Het is niet vreemd dat je er niet goed bij kunt, niet alle vrouwen kunnen bij hun cervix. Bij sommige vrouwen ligt de cervix wat dieper. Soms lukt het dan wel om haar te voelen wanneer je op je hurken of op knieën gaat zitten. Een andere tip is om ontspannen op het toilet te gaan zitten en dan te voelen. Als je zo start en aansluitend gaat liggen om verder te masseren is het gebied al meer geactiveerd. Soms kost het ook gewoon wat geduld en oefening om de cervix voor de eerste keer te voelen. Het verschilt ook per dag, sommige dagen ligt de cervix wat dieper dan andere dagen.

Naast dat je cervix wat dieper kan liggen, kan het ook zijn dat je niet zo mobiel bent en dat je daardoor niet bij je cervix kunt.

Je kunt in de FAQ over hulpmiddelen meer lezen over de Therawand of Pelviwand en het massagestaafje. Dit zijn tools speciaal bedoeld om mee te masseren. De Therawand wordt vaak door bekkenfysiotherapeuten gebruikt. Er is een normale en een wat smallere variant, de smallere is bedoeld voor vrouwen die veel spanning hebben en daardoor moeilijk bij zichzelf naar binnen kunnen.

Je kunt een tool ook gebruiken om nieuwe voelervaringen op te doen. Wanneer je jezelf aanraakt met je vingers, voel je tegelijkertijd iets vanuit je vingers en vanuit je vagina. Dit kan de informatie die je vanuit je vagina krijgt wat vertroebelen. In de Therawand heb je geen gevoel, dit maakt het makkelijker om heel zuiver alleen van binnenuit te voelen. Je kan de Therawand afwisselen met je vingers om je spectrum te verbreden. Een tip voor als je werkt met de Therawand, is om er niet te puntig mee te werken.

Kan ik mijn baarmoedermond masseren?

Ja, je kan je baarmoedermond (cervix) masseren. Dit is één van de gebieden waar je hele diepe en fijne orgasmes kunt krijgen. Het is dus een gebied dat je wilt verlevendigen en wakker wilt maken met je aanraking en massage. Veel vrouwen dragen diepe spanning mee rondom de baarmoedermond, wat reden te meer is om je baarmoedermond te masseren.

Ga maar eens voorzichtig op onderzoek uit. Je baarmoedermond voelt als een neusje achterin je vagina. Er zit een klein deukje in, dit is de opening naar binnen. Bij vrouwen die een vaginale bevalling hebben gehad is het vaak meer een spleetje. Masseer maar eens om het gaatje heen en rondom het neusje. Je kunt met je vinger helemaal rondom voelen hoe het aanvoelt (tussen de baarmoedermond en de vaginawand), dit kan best gevoelig zijn dus wees zacht voor jezelf. Raak de gebieden eerst aan voordat je gaat masseren. Vaak is de achterkant en de ruimte achter je baarmoedermond (anuszijde) een beetje onbewoond gebied. Mooi om hier wat extra aandacht aan te geven.

Je kunt met twee vingers ook je baarmoedermond pakken en heel rustig heen en weer bewegen, hiermee maak je die ook soepeler.

Is ZelfMassage ook onderdeel van je SelfPleasure practice?

Voor ons wel, soms is massage onderdeel van SelfPleasure en soms is SelfPleasure onderdeel van massage. Je kunt de massage altijd doen en eigenlijk vinden we dit een heel fundamenteel aspect van SelfCare. Elke vrouw zou er van kunnen profiteren om haar bekkengebied op deze manier gezond te houden of gezond te helpen worden. Het fijne is dat ZelfMassage vrij laagdrempelig is, je hoeft je er niet seksueel voor te voelen want je kunt jezelf ook functioneel masseren (niet té functioneel natuurlijk, je liefdevolle aandacht is wel belangrijk). ZelfMassage is één van onze essentials.

Waarom mag ik niet recht naar boven of recht naar beneden masseren?

Stel je vagina opening is een klokje. Dan masseer je inderdaad niet op 6 en op 12 uur. Dit komt omdat hier je urinebuis en je endeldarm zitten en dat is kwetsbaar weefsel. Je kunt die plekken zeker aanraken maar werk er niet te diep in en doe jezelf absoluut GEEN pijn. De G-spot zit daar bijvoorbeeld en die wil je misschien juist wel een beetje tot leven wekken. Verder zit er in dit gebied ook niet echt spierweefsel, alleen de aanhechtingen en de organen en daar masseer je doorgaans niet op.

In welke houdingen kan ik mezelf masseren?

Je bent het meest ontspannen wanneer je ligt of wanneer je half zit met wat kussens in je rug. Als je niet goed bij de diepere delen in je vagina kunt komen, bijvoorbeeld bij je cervix, probeer dan eens te hurken of op je knieën te zitten, dan kun je er beter bij. Je kunt jezelf ook staand onder de douche masseren. Ik (Annemarie) vind staand zelf niet zo prettig dus ik doe het weleens gehurkt onder de douche. Zorg vooral dat je het niet even snel-snel doet want je aandacht is belangrijker dan de techniek.

Mag ik masseren wanneer ik menstrueer?

Ja dat mag, er is medisch gezien niets op tegen. Het kan zelfs helpen de flow te verbeteren en stagnaties op te ruimen op het moment dat je lijf ook bezig is met afvloeien.

In de Taoïstische beoefening van yoni massage, masseren ze meestal niet tijdens de menstruatie. Ze zeggen dat ze niets omhoog in de vagina willen brengen omdat de energie dan juist naar beneden en naar buiten is gericht. Wij raden je aan om hierin je eigen lijf te voelen en te volgen. Naast dat het voor jou goed kan voelen of niet, kan het ook per keer verschillen of het goed voelt of niet. Masseer in ieder geval niet met tegenzin want dat roept alleen maar spanning op.