Tijd maken is echt een kwestie van jezelf op de eerste plaats zetten. Prioriteit. Hoe voller en zachter je zelf bent, hoe meer je er kunt zijn in de dag. Hoe voller je agenda, hoe beklemmender het voelt voor het vrouwelijke in ons. Dan stroomt het niet of alleen op een oppervlakkige laag.

Tijd maken gaat over stoppen met jezelf te verschuilen achter ‘druk’ zijn. Praktisch kun je je daginvulling eens goed bekijken. Waar ben je druk mee en welke afspraken en ontmoetingen leveren energie op of zijn energie neutraal? Kun je tijdelijk andere dingen die je doet (yoga, mediatie, uit eten, (over)werken, socializen, facebooken, tv kijken) vervangen door de oefeningen?

Doe je dingen omdat dat zo hoort of van je verwacht wordt. Check eens of dat echt zo is.

Als je echt ruimte maakt, ontstaat er vaak veel moois. Kun je jezelf en je echte verlangens weer beter voelen en horen.

Hieronder staan tips van andere vrouwen hoe het hen lukte om tijd voor SelfPleasure te maken.

 • De dag van te voren bedenken wat een goed moment is helpt mij enorm.
 • Inplannen in mijn agenda.
 • Zorgen dat er ergens in de week een dagdeel is voor me-time zonder andere mensen/verplichtingen. En dat er op een dag ook een moment voor is.
 • Ik kijk sinds ik met SP ben begonnen als vanzelf geen tv meer en dat schept veel ruimte in de avond. Nu is de avond echt me-time.
 • Ik heb een buddygroepje met mijn zus en schoonzus, wat eigenlijk opgezet is om elkaar te ondersteunen om dagelijks te mediteren. Maar dat kan hiervoor natuurlijk ook. Die stok achter de deur dat ik me ‘moest verantwoorden’ of het gedaan had dagelijks hielp mij enorm en nu zit het al een paar jaar helemaal in de vaste routine!
 • Een ‘nu-even-niet-ketting’ die ik (of mijn zoontje) om kan doen als we even voor onszelf iets willen doen.
 • Een half uurtje eerder naar bed. En op dagen dat ik vrij ben doe ik het uitgebreider en overdag.
 • Klein beginnen. Mezelf in het begin toestaan dat 10 of 15 minuutjes lekker rustig liggen met een muziekje en fijne aanrakingen genoeg is. Geen ‘moeilijke dingen’ hoeven doen.
 • Plezier maken, ik ontdekte dat ik dansen heel fijn/leuk vind dus als ik me een beetje duf en niet zo veel zin voel, ga ik dat doen. En dan kijken wat er verder ontstaat. En dan is de stap misschien ook kleiner, eventjes iets doen wat je leuk vind, en als je dan toch bezig bent ontstaat er vaak wel meer.
 • Proberen het niet te zien als moeten maar als willen. Ik wil graag leven in verbinding met mezelf en daarom maak ik tijd (kijk er zelfs naar uit) om te onderzoeken wat er in me leeft. Ik wil graag mijn seksuele pleasure verdiepen, en daarom ga ik op onderzoek met mijn lichaam.
 • Ik deed de training eerst ’s avonds. Maar hij bleek veel beter in m’n ochtend routine te passen: opstaan, yoga, hoepelen, SelfPleasure en dan onder de douche 😉 Ik zou dus vooral adviseren een beetje te experimenteren met tijd en ruimte. Even bewegen van te voren helpt ook!
 • Een fijn plekje voor mezelf maken en (in ieder geval een stukje daarvan) altijd ingericht laten, zodat iedere keer als ik het zie ik er op positieve manier aan herinnerd word en vanzelf zin krijg. Echt waar, probeer maar eens een fijn matrasje met kussens, kaarsjes enz. een tijdlang in je kamer te laten liggen… toename van SP momentjes gegarandeerd..