Als het goed voelt om voorbij de opening te gaan kun je dat doen, zolang je maar niet het gevoel hebt dat je ergens ‘doorheen’ moet. Je wilt tijdens de ZelfMassage niet hoeven doorbijten maar zachtjes doorvoelen en aftasten.┬áZorg er ook echt voor dat je olie of glijmiddel gebruikt als je jezelf gaat masseren. Als je gevoelige slijmvliezen hebt kun je capsules duindoornolie halen en slikken. Je kunt de capsules eventueel ook open maken en die olie gebruiken bij de ingang van je vagina.

Vaak heeft pijn met spanning of met gevoelige slijmvliezen te maken (en gevoelige slijmvliezen hebben ook weer deels met spanning te maken). Het is daarom goed om de ZelfMassage te beginnen met de buitenkant van je vagina goed te masseren, dit haalt eventuele spanning wat weg. Een andere tip om spanning los te laten is door diep te ademen en een klein beetje druk vanuit je vagina naar buiten te zetten (niet gaan persen, maar gewoon net even aanzetten). Je kunt dit vergelijken met het gevoel dat je hebt als je moet plassen en je zou vervolgens niet met je spieren maar met je energie en aandacht de plas er heel langzaam uit laten stromen. Nu de spanning wat weg is, blijft het belangrijk om met zachte aandacht bij de opening van je vagina te blijven op het moment dat je wel naar binnen gaat. Blijf goed voelen en aftasten en stop als je merkt dat het teveel pijn doet of dat je ergens doorheen moet. Het kan ook zijn dat je de ZelfMassage liever een aantal keer aan de buitenkant doet voordat je naar binnen gaat, dit is ook oke. Je kunt al veel spanning losmaken door de buitenkant van je vagina te masseren.

Bij sommige vrouwen is de ingang wat branderig of stugger door een litteken. Hier geldt hetzelfde als advies als hierboven, blijf er met zachte aandacht bij en ga niet ergens doorheen. Daarnaast is het leuk om te weten dat een litteken na lange tijd nog veranderd. Hoe meer je een litteken aanraakt, hoe soepeler en vitaler het weefsel kan worden en hoe minder de pijn.

Als laatste is het goed om te weten dat je gevoel bij de ingang per dag kan verschillen. De ene dag kan het wat branderig en pijnlijk zijn terwijl het een andere dag wellicht veel warmer en soepeler aanvoelt. Als je jezelf regelmatig masseert ga je wellicht patronen herkennen tussen de (ont)spanning bij de ingang van je vagina en je algehele welbevinden (in de vorm van (ont)spanning, stress en grenzen) van overdag.