Begin de eerste paar keer wat voorzichtiger. Werk niet te diep, raak vooral aan. Hou het bij een minuut of 10 en kijk of je daar reactie op krijgt. Als dat zo is, wacht dan een dag of 5 voor je het nog een keer doet. Voelt je vagina daarna geïrriteerd? Dan moet je zeker nog niet opbouwen maar de intensiteit juist iets verminderen.

In het begin, wanneer je wat te herstellen en op te ruimen hebt, is het aan te raden dit 2 à 3 keer per week te doen tussen de 10 en 30 minuten. Houd in je achterhoofd dat dertig minuten al best lang is voor inwendige massage. Bij voorkeur houd je dit 6 weken vol zodat je lichaam er echt aan went.

Wanneer alles soepel en los is na een aantal weken, kun je het onderhouden met één keer per week zo’n 10 à 15 minuutjes.

Dat zou ideaal zijn.

Mocht dit je nou teveel lijken, laat dit dan geen reden zijn om het helemaal niet te doen. Elke minuut die je aan jezelf besteed is nuttig dus zoek een frequentie die bij jou past. Er is daarnaast geen maximum aan hoe vaak je jezelf mag masseren. Het is mogelijk om het dagelijks te doen, mits je er geen reactie van hebt.