Kan het zijn dat massage in dit gebied ook invloed heeft op mijn hormoonhuishouding?

Ja, dat kan. Je masseert indirect een gebied waar hormonen worden aangemaakt (eierstokken). Ook wordt de doorstroom in het gebied beter waardoor hormonen die in je bloed circuleren je bekken beter bereiken. Je bent daarnaast bezig met een diepe vorm van ontspanning. Dit kalmeert je zenuwstelsel. Stress heeft een hele grote invloed op je hormonen. Ook hebben voeding en een hele hoop andere dingen zoals slaap en beweging een directe invloed op je hormonen. Soms is het moeilijk de oorzaak aan te wijzen.

Wil je hier meer over weten, dan kun je eens kijken naar onze training over hormonen ‘It’s my Hormones?’

Kan ik mijn baarmoeder ook van buitenaf masseren?

Ja, je kunt je baarmoeder ook van buitenaf masseren. Ze zit heel laag, veel lager dan de meeste vrouwen vaak denken. Als je de rand van je schaambeen kunt voelen, steekt je baarmoeder daar maar net bovenuit en ligt dan nog wat meer de diepte in. Je kunt eens op die plek drukken en masseren terwijl je ook een vinger op je cervix hebt, dan kun je goed gevoel krijgen voor waar je baarmoeder zit in je lijf. Je voelt haar dan heel zachtjes tussen je vingers bewegen.

Ik kan niet bij mijn cervix, hebben jullie tips?

Bij sommige vrouwen ligt de cervix wat dieper. Soms lukt het dan wel om haar te voelen wanneer je op je hurken of op knieën gaat zitten. Een andere tip is om ontspannen op het toilet te gaan zitten en dan te voelen. Als je zo start en aansluitend gaat liggen om verder te masseren is het gebied al meer geactiveerd.

Soms kost het ook gewoon wat geduld en oefening om de cervix voor de eerste keer te voelen. Het verschilt ook per dag, sommige dagen ligt de cervix wat dieper dan andere dagen. Je kunt ook kijken of een tool iets voor je is, zoals de Therawand. Op het infoportaal onder hulpmiddelen kun je hier meer over lezen.