Wat voor boeken adviseren jullie?

Het is echt heel persoonlijk wat je mooi, interessant of inspirerend vindt. Dit zijn de boeken die ons inspireerden de laatste jaren. Veel titels zijn origineel in het Engels. Een aantal daarvan zijn ook in het Nederlands te verkrijgen maar niet allemaal. Je moet er misschien even naar zoeken online als je ze in het Nederlands wilt.

Women’s Anatomy of Arousal: Secret Maps to Buried Pleasure – Sheri Winston
Heel informatief boek. Leuke combi van anatomie en wetenschap en oefeningen die je kunt doen. Dit boek geeft je echt een goed beeld van hoe complex vrouwelijk genot eigenlijk is en wat er allemaal mogelijk is in je lichaam. De belangrijkste info komt wel overeen met het materiaal in onze training, het is dus geen must om te lezen. Als je op verder onderzoek uit wilt is het een goede aanrader.

Wild Feminine – Tami Lynn Kent
Prachtig boek over het bekken en vrouwelijkheid. Het gaat in op alle aspecten: fysiek, emotioneel en spiritueel. Ze gebruikt echte voorbeelden uit haar praktijk die erg herkenbaar zijn. Er staan mooie meditaties en schrijfopdrachten in om emoties te verwerken die in je bekken opgeslagen kunnen zijn en het bevat een goede beschrijving van hoe je jezelf kunt masseren. Annemarie is door Tami geschoold en doet sessies Holistic Pelvic Care ™. Haar andere boeken: Wilde Creative en Mothering From The Center zijn ook heel goed, maar dit is echt een naslagwerk.

Woman Code – Alisa Vitti
Een goed boek als je meer wilt weten over hoe je hormonen werken. Alisa maakt een systeem dat heel complex is (je hormoonregulatie), zeer begrijpelijk. Je kunt hierdoor ook beter begrijpen waarom je bepaalde menstruatieklachten of klachten rondom de overgang ervaart. Het boek biedt een 5 stappen protocol om ook van deze klachten af te komen maar alleen al voor de fysiologische uitleg is het een goed boek. Als je echt van je klachten af zou willen komen zouden we aanraden om ooit haar 3 maanden online training Monthly Flo te doen. Ze heeft ook een app: MyFlo die je kunt gebruiken om meer inzicht te krijgen in je hormonale symptomen en met leuke tips om ze te verhelpen.

Emergence of the Sensual Woman – Saida Desilets
Als je interesse hebt in het gebruik van een yoni-ei is dit de vrouw om dit van te leren. Een yoni-ei is een edelsteen in de vorm van een ei die je in kunt brengen in je vagina om je Pleasure mee te verdiepen. Er zijn veel ei-teachers die teveel focussen op gewichttraining en spanning van de vagina, echt geen aanrader. Saida is goed onderlegt en focust veel meer op de positieve effecten van leren ontspannen en bewustwording van wat je lichaam vraagt. Het is in lijn met hoe wij tegen dit onderwerp aankijken. Met deze reden ondersteund Annemarie haar werk en is affiliate.

Cupid’s Poisoned Arrow – Marnia Robinson
Informatie over het piekorgasme en de wetenschap achter de orgasm-hangover. Daarbij een handleiding voor hoe je met een partner ‘bonding-sex’ kunt beoefenen (Karezza). Dit in tegenstelling tot mating-sex, waar het piekorgasme onderdeel van zou zijn en dat op lange termijn intimiteit zou kunnen ondermijnen. Het vermijden van het piekorgasme wordt veel beoefend in tantra. Wij zijn er niet perse tegen. Er zijn redenen om het niet te doen, maar de wetenschap is far from solid. Ga het vooral zelf onderzoeken als je hier interesse in hebt. Je eigen lijf is een goed startpunt.

Vagina – Naomi Wolf
Een goed boek over: De Vagina! Goed om diepere orgasmes en het positieve effect daarvan beter te begrijpen. Daarnaast ook mooie en wetenschappelijke info over de connectie tussen seksualiteit en creativiteit/vitaliteit. Ze beschrijft heel mooi hoe in de wetenschap door de eeuwen heen, de clitoris meerdere malen op de anatomische kaart is gezet, maar er ook van verdwenen is.

Dear Lover – David Deida
Dit is lange tijd mijn bijbel geweest (Laetitia). Het leest als een gedicht. Het Mannelijke praat tegen het Vrouwelijke. Heel herkenbaar. De Engelse versie is mooier dan de Nederlandse. Ik houd van al zijn boeken en wat hij brengt. Deida legt ook het Mannelijke en Vrouwelijke op een diep niveau uit. Hij zegt “integrate both but choose one aspect when you have sex.”

Womb Wisdom – Padma Aon Prakasha
Toen er van alles met mij (Laetitia) gebeurde tijdens de eerste SelfPleasure ronde, vielen er dingen op zijn plaats door dit boek te lezen. De downloads, het helingsproces, waarheid voelen, connectie met diepe wijsheid. Het was goed dat ik bepaalde dingen zelf al had meegemaakt en had kunnen voelen, anders had ik het waarschjinlijk afgedaan als een ‘zweverig’ boek ;-).

Het Vergeten Weten – www.sifranooter.nl
Sifra is een dierbare sister van ons. Annemarie las het boek en zei tegen mij: ‘ik moet elke keer aan jou denken als ik het lees, volgens mij moet jij het ook eens lezen’. Toen ik (Laetitia) dat deed, heb ik vooral zitten huilen. Heel veel erkenning en heel dankbaar voor nog een ‘chick on a mission’. Diep en luchtig tegelijk geschreven, net als zijzelf. En wat een heerlijke kadans zit er in haar schrijfstijl.

De verboden vrouw- Pamela Kribbe
Ze spreekt hier vanuit het Vrouwelijke aspect. Mooie uitleg over het mannelijke en vrouwelijke op een meer spirituele manier.

Tantra – Margot Anand
Hét beginnersboek dat echt over tantra gaat en de basics uitlegt is het boek van Margot Anand – Annemarie.

Enlightened Sex Manual – David Deida (Handboek voor verlichte seks)
Dit is een fijn en toegankelijk boek dat alle beginselen van sexual yoga uitlegt (komt een beetje op tantra neer). Dit boek is een soort overzicht of samenvatting en deze vind ik zelf toegankelijker dan superior man of dear lover – Annemarie.

Don Juan and the Art of Sexual Energy – Merilyn Tunnenshende
Dit boek heeft me echt op het pad heeft gezet. Dit heb ik ooit gelezen toen ik 23 was en ik kreeg spontaan tijdens het lezen een heel diep energetisch orgasme. Voelde als een womborgasm. Mijn eerste ‘awakening’ ervaring. De basis principes komen overeen met tantra. Als je hier interesse in hebt kan ik je dit boek echt aanraden – Annemarie.

Tips voor als je minder open bent of geen inspiratie voelt.

Als je wat minder open bent of niet in de mood bent om opgewonden te raken, dan kun je één of meerdere dingen doen die we hieronder beschrijven.

  • Bewegen en bijvoorbeeld gaan dansen, springen of shaken.
  • Geluid maken, gaan sounden, zingen of een gebed/intentie uitspreken.
  • Relaxation (ontspanning) zoals een externe zelfmassage, rustige yoga, stretching, spa, een bad of de natuur in gaan.
  • Diepe ontspannen (lage) buikademhaling door rustig en laag adem te halen naar je buik.

Als je wilt oefenen en je hebt totaal geen zin of inspiratie, kun je altijd terugvallen op één van deze essentials zonder dat er sprake hoeft te zijn van opgewondenheid. Wij zetten vaak gewoon de knop om en zien onze practice dan gewoon als functioneel oefenen.

  • Voeloefening
  • De Pelvic Space Tour
  • Borstmassage
  • Zelfmassage

Nogmaals… geen minuut van positieve aandacht voor jezelf is een verspilling. Onthoud dat je bezig bent met nieuwe patronen maken. Nieuwe patronen van verbinding met jezelf en nieuwe patronen van kunnen genieten. Het hoeft niet altijd super diep of vernieuwend te zijn om waarde te hebben.