Wat betekenen de icoontjes?

Naast elk onderwerp zie je links in het menu een icoontje staan.
Een koptelefoon, een video en een hartje.
Als er een koptelefoon naast het onderwerp staat betekent dit dat er een filmpje of audiofragment bij het onderwerp hoort wat je ook gewoon kan luisteren terwijl je onderweg bent, de afwas doet of iets anders aan het doen bent. Dit zijn de inspiratiefragmenten. Je hoeft hierbij niet het beeld te zien.

Zie je het video tekentje dan zit in dit onderdeel een kennisfilmpje of instructiefilmpje waarbij het belangrijk is dat je ziet wat Annemarie of Laetitia laat zien. Dit zijn de kennisfilmpjes.

Zie je het hartje naast een onderdeel staan, dan is privacy gewenst. Dit is het tekentje van een oefenonderdeel waarbij het fijn is als je ongestoord de tijd hebt en een lekker plekje voor jezelf maakt waar je kunt oefenen. Dit zijn de (geleide) SelfPleasure oefeningen.

 

ICOONTJE WAT SOORT HOE
Koptelefoon Luisteren Inspiratie filmpje of audio Kun je onderweg luisteren
Video teken Kijken Kennis of instructiefilmpje Video bekijken
Hartje Oefenen Geleide Oefening Privacy gewenst

Wat voor dildo adviseren jullie? Glas of Silicoon?

Wij adviseren om vooral te voelen wat prettig voelt bij je. Wanneer je kiest voor siliconen, kijk of je erachter kunt komen dat er geen weekmakers inzitten.

Wat je ook kiest, kies niet te groot. Een te grote dildo maakt dat je vagina iets uitrekt. Je zit dan meteen helemaal VOL, er is niet zoveel ruimte om ergens ‘naar toe te voelen’. En dat is juist wat je gevoeliger maakt. Het gevoel nog net iets meer te willen voelen. Dat maakt dat je voelsprieten wakkerder worden en uitreiken. Dat activeert. Je kunt rek of iets groters wel gewoon af en toe als variatie gebruiken. Het is weer een andere voel-kwaliteit.

Wat voor glijmiddel adviseren jullie?

Glijmiddel vergroot je sensaties en maakt het aanraken en aangeraakt worden stukken fijner!

We gebruiken het liefst een neutraal glijmiddel op waterbasis dat geen parabenen en andere toevoegingen bevat. Drie merken die wij persoonlijk fijn vinden zijn Yes! De biologische variant van Pjur en Beppies. Gebruik liever geen glijmiddel op basis van siliconen of met parabenen, veel vrouwen krijgen hier sneller infecties van.

Wij gebruiken ook biologische extra vierge koudgeperste kokosolie. Dit mag inwendig gebruikt worden. Goeie merken zijn Anam Prana en Royal Green. Kijk of je er tegen kunt, sommige vrouwen gaan er van geuren of vinden het niet prettig. In dat geval kun je biologische koudgeperste sesamolie of amandelolie proberen. Andere oliën kun je beter niet inwendig gebruiken.

Je kunt glijmiddel ook zelf maken van lijnzaad: Doe hiervoor twee eetlepels lijnzaad (heel, niet gebroken!) en een flinke mok water in een pannetje. Blijf roeren, terwijl je het rustig laat doorkoken tot het slijmerig wordt. Giet het vervolgens door een theezeefje en laat het geheel afkoelen. Dit glijmiddel is in de koelkast een kleine week houdbaar.

Je kunt ook het blad van een aloë vera plant gebruiken (niet uit een potje/tube): Snij een blad af en schil het. Dat is belangrijk, want vlak onder de schil zit bitter, geel sap. De gel zit om het slijmerig doorzichtige plantmateriaal. Je kunt een paar blokjes aloë vera naast je bed zetten of je zet de staafmixer erop en gebruikt de gel die overblijft.

Wat voor hulpmiddelen adviseren jullie?

Tools (hulpmiddelen) helpen je om meer te gaan voelen van binnen, om plekjes ‘wakker’ te maken en ook om jezelf te stimuleren. Het kan je echt helpen om wat dieper in je vagina te kunnen komen. Wel raden we je aan om af en toe af te wisselen met je vingers. Hieronder is de lijst met verschillende hulpmiddelen:

De Therawand. Met de Therawand (Pelviwand) kun je jezelf van binnen masseren. Wil je de Therawand bestellen kies dan voor de Essential of voor de Pelviwand LA. Deze laatste is voor vrouwen die moeilijk iets in kunnen brengen.

Edelsteen massagestaafjes. Zoals de naam als zegt, zijn dit massagestaafjes van edelsteen. Hiermee kun je je vagina van binnen masseren. Naast de rechte variant heb je ook gebogen staafjes (deze zijn van rozenkwarts). Hoewel de vorm van deze staafjes heel prettig is, hebben ze ook nadelen. Je kunt ze bijvoorbeeld niet uitkoken. Je maakt ze schoon met lauw water en zeep. Te heet (kokend) water maakt dat ze barsten. Dit maakt het minder goed hygiënisch schoon te maken. Een tweede nadeel is dat ze vaak breken, zelfs al van temperatuur verschillen en van gewoon in de kast liggen. Ik (Annemarie) gebruik ze daarom zelf niet meer.

Het jade ei of yoni ei. Dit is een eitje van steen (meestal jade), die je in je vagina kunt inbrengen. Met dit eitje kun je mooie voel- en bewustwordingsoefeningen doen. Onze voorkeur gaat uit naar de teachings en producten van Saida Desilets. Er is meer keuze (ook in Nederland), dus kijk vooral wat goed bij jou past.

Een dildo. Als je een dildo wilt gebruiken adviseren we er een die niet al te groot is omdat je dan je sensitiviteit beter kunt trainen. Je hebt de keuze uit glas of plastic. Glazen dildo’s zijn harder maar bevatten geen weekmakers, deze zitten wel in de meeste dildo’s van plastic.

Gebruik GEEN vibrators. Van de snelle en elektrische stimulatie word je juist ongevoeliger, het creëert spanning en het wordt op den duur moeilijker om op andere manieren een orgasme te bereiken.

Met DrBronner’s 18-in-one Tea Tree kun je je tools goed schoonmaken.

Wat voor toys gebruiken jullie? Wat is jullie favoriet?

Laetitia: Ik gebruik mijn handen, de Therawand of the Honeydipper. Ik heb wel echt van alles uitgeprobeerd dus je mag me alles vragen daarover.

Annemarie: Ik gebruik gewoon het liefste mijn handen, dat voelt natuurlijk en in contact. Ik kan toevallig wel overal goed bij.

Kijk ook even bij hulpmiddelen, dan lees je hier meer over.

Hebben jullie praktische tips voor een SP sessie?

Het is fijn om te zorgen dat je:

  • Geplast heb.
  • Je handen gewassen hebt.
  • Niet gestoord kunt worden.
  • Een timer zet als je rekening moet houden met de tijd en toch lekker wilt ontspannen.
  • Eventueel een muziekje bij de hand hebt.
  • Een fijn, warm plekje gecreëerd hebt voor jezelf. Het vrouwelijke in ons wordt bijvoorbeeld blij van een lekkere geur, kaarsen, kussens en mooie bijzondere spulletjes die waardevol voor je zijn.
  • Kokosolie (of een ander glijmiddel) en andere hulpmiddelen in de buurt hebt.
  • Lekker comfortabel kunt liggen.
  • Eventueel je dagboekje klaar hebt liggen.