Hoe kijken jullie tegen fantaseren aan?

Wij willen je adviseren om je fantasie zo min mogelijk te gebruiken. Fantaseren doe je in je hoofd. Het voedt je denken zullen we maar zeggen. Het is ook vaak doelgericht: opgewonden raken, geiler worden, orgasme opwekken.

Om meer te kunnen genieten en te gaan voelen moet je juist meer in je lijf. Sensitiever worden kan alleen door te ervaren. Je hoofd kan echt een belemmering zijn en je wilt dat patroon niet teveel inslijten zodat je er afhankelijk van wordt voor je genot.

De uitdaging van deze training is om te kijken of de geilheid juist helemaal vanuit je lijf en wat je voelt kan gaan komen. Seks doe je met je lijf, niet met je hoofd. Je kunt veel meer leren genieten en ervaren wanneer je fantasie niet op die manier gebruikt. Soms is dat even afkicken en confronterend met hoe vaak je het gebruikt om je vuurtje aan te maken, of omdat je weinig voelt en het dan saai lijkt. Mooie kans om echt te gaan uitvinden waar je lichaam op reageert.

Om meer van je pleasure te kunnen genieten is het wel fijn als je dat al kunt voelen. Ergens moet je beginnen, er moet een waakvlammetje zijn. Als dat nou helemaal niet zo is, kijk dan of je je fantasie hier heel gericht kunt inzetten om het vlammetje aan te krijgen. Denk dan bij voorkeur aan een situatie die echt gebeurd is waar je heel opgewonden van werd, of aan iets dat in de realiteit ook echt zou kunnen gebeuren. Dat is het dichts bij je eigen lichaam en je eigen vlammetje.

Ik voel nog steeds geen grote opwinding. Kan dat?

Ja dat kan. Het kan zijn dat je lijf nog niet helemaal klaar is en dat je wat meer in je hoofd zit. Het kan ook zijn dat je lichte hormonale dysbalans hebt of dat je opgewondenheid minder aan de oppervlakte zit. Als je een tijd minder seksuele opwinding hebt gevoeld dan zakt het ook wat weg.

Er kunnen veel redenen zijn waarom je niet echt opgewonden wordt maar dit kan dus veranderen. Deze training kan je helpen om weer meer toegang tot opgewondenheid te krijgen en de vitaliteit die dat met zich meebrengt.

Het kan ook zijn dat je je nieuwe versie van opgewondenheid (nog) niet herkent. Soms wil je nog dezelfde opwinding voelen als vroeger die je kreeg toen je jonger was of overstimuleerde. Het verandert merk ik (Annemarie).