Als ik ongesteld ben voelt mijn vagina zwaar aan, kan dit?

Wanneer je ongesteld bent kan alles anders aanvoelen. Ik vind een zwaar gevoel dan niet zo gek. Je baarmoeder is zeker de eerste dag/dagen ook wat zwaarder omdat er natuurlijk een hoop slijmvlies is opgebouwd. Een gevoel van zwaarte kan soms ook duiden op een verzakking, maar dan voel je vaak ook echt iets naar beneden drukken in je vagina.

Kan je je cervix masseren als je een spiraaltje hebt?

Goeie vraag! Ja dat kan, maar je moet goed voelen waar de draadjes heen gaan. Als die gewoon uitsteken is er niets aan de hand. Ik (Annemarie) heb ooit een spiraal gehad en bij mij waren ze omgekruld en naar binnen geschoten. Niet door massage overigens, maar ik had daar echt last van.

Als je gewoon langs de draadjes voelt, ze met rust laat en er niet aan trekt of duwt, dan is er geen probleem met je cervix aanraken. Je kan immers ook seks hebben met een spiraaltje.


Hoe kun je voelen of je naar binnen kunt in je vagina?

Dit is best lastig uit te leggen. Je kunt er waarschijnlijk het beste mee oefenen door jezelf gewoon de vraag te stellen of je naar binnen kan en dan te kijken wat er in je opkomt.

In mijn (Annemarie) ervaring is het zo dat wanneer je dit soort vragen gaat stellen, je ook een antwoord krijgt. Er kan een woord in je opkomen, een beeld of het is meer een gevoel. Voel als eerste eens of het een ‘ja’ of een ‘nee’ is en ga er vanuit dat het ook een ‘nee’ is bij twijfel. Bij mij voelt een ‘ja’ als zin, ontspannen en ruim. Een ‘nee’ voelt als iets ingetrokken, spanning en bijna letterlijk dicht.

Als ik me afvraag of ik naar binnen wil en mijn lijf blijft helemaal ontspannen en voelt fijn dan voelt dat als een OK. Als ik voel dat ik in mezelf een beetje terugdeins of minder aanwezig wordt in mijn bekkengebied, dan is het een NEE. Ik probeer hier heel trouw aan te blijven, ook met een partner. Hoe meer ik erop ging vertrouwen, hoe duidelijker de signalen werden.