Wat heeft mijn lichaam nodig?

Dat is bij iedereen verschillend en verschilt van dag tot dag en van moment tot moment. De kunst is om deze vraag bewust aan jezelf te gaan stellen en dan te kijken wat er op komt. Soms voelt dat gek, soms komt er niks maar blijf hem stellen. Lichaamsbewustzijn is namelijk als een soort ‘spier’ die je traint.

Als je het helemaal niet weet, kun je ook gewoon ergens beginnen. Leg je handen op je buik en begin rustig te bewegen. Voel hoe je je aanraking nog net iets prettiger kunt maken. Moet het daarvoor bijvoorbeeld sneller, langzamer, met meer of minder druk, minder vol of juist voller? Kijk of je dat steeds opnieuw kunt aanpassen op geleide van je lijf.

Als je nu de SelfPleasure training zou doen, zou je de VoelOefening en/of de Pelvic Space Tour kunnen blijven herhalen. Dan komt er vanzelf een moment dat je lijf zelf verder wil en dat je gaat voelen wat je werkelijk nodig hebt in het moment.

Ik voel niks in mijn vagina. Ik voel alleen opgewondenheid bij het stimuleren van mijn clitoris. Wat nu?

Dat je dieper in je vagina weinig voelt is niet gek, dat is bij iedereen zo. Je kunt wel je lijf oefenen in dat voelen waardoor je meer gaat voelen. Je clitoris is hierbij heel belangrijk. Wanneer je die stimuleert loopt al het zwelweefsel in je vagina vol en komen de voelsprieten vrij te liggen. Dus raak eerst je clitoris aan en voel dan van binnen. Je kunt dit ook tegelijk doen. Ik (Annemarie) voel vaak meer van binnen wanneer ik ook mijn clitoris aanraak. Verderop in de training gaan we dit meer uitwerken.

Is de ruimte die je vanbinnen voelt je bouw?

De ruimte die je van binnen ervaart heeft niets met bouw te maken. Die kan oneindig groot of superstrak zijn, al naar gelang je gemoed ook opent en sluit en je meer of minder met je gevoel verbonden bent.

De ruimte die je met je vinger voelt heeft wel te maken met hoe jouw bekken gebouwd is. Al merk ik zelf ook dat daar meer ruimte en soepelheid komt op het moment dat ik verbind en verzacht.