Wat moet ik me voorstellen bij begeleide oefeningen?

Wij grappen altijd dat Annemarie als een soort gids is op een rondvaartboot. Ze weet echt alles van diepe wateren en bijzondere verborgen parels. Maar dan in je lijf en bekkengebied. Je zet je koptelefoon op en Annemarie neemt je mee op bijv de Pelvic Space Tour. Na een kennisvideo leidt ze je dan rond in je eigen bekkengebied. Gewoon met je aandacht.

Vrouwen vinden haar oefeningen heel laagdrempelig, respectvol, ontspannend, super leerzaam en helder. Ze neemt je echt mee een andere laag in. Moet je meemaken en voelen om het echt te snappen.

Voor wie is deze training?

Deze training is voor alle meisjes en vrouwen die verlangen naar (nog) meer bekkengezondheid en van daaruit (nog) meer seksueel genot en algemene vitaliteit! Het maakt niet uit hoe oud je bent, al kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen (*). Onze eerdere deelneemsters waren een prachtig bont gezelschap; kunstenaar, sjamaan, actrice, yogalerares, tattoo artist, dokter, directeur, adviseur, consultant. Kijk ook even bij is deze training geschikt voor mij als je last hebt van iets of twijfelt.

*Als je jonger dan 16 jaar bent, hebben we schriftelijke toestemming van je ouder(s) nodig. Stuur in dat geval eerst even een mailtje naar info@itsmypleasure.nl.

Komt er bloot voor in de training?

Nee, geen enkel van ons materiaal bevat naaktheid. Ook in de community is geen naaktheid. Er zijn ook geen live demonstraties of iets dergelijks. We hebben hele prettige manieren gevonden om je begeleiden op een veilige, nabije, passende manier. Hoeveel je in symbolische zin van jezelf bloot geeft is helemaal aan jou.

Hoeveel tijd neemt de ZelfMassage training in beslag?

De info per dag is in ongeveer 15 minuten tot je te nemen (het langste filmpje is 13 minuten maar de meesten tussen de 5 en 10 min). Op twee dagen zit er een geleide oefening in van ongeveer een half uur.

Verder kun je zelf zo intensief oefenen als je wilt. Je kunt elke dag 15 min oefenen, alleen de geleide oefeningen meepakken of de info tot je nemen en op een ander moment iets in de praktijk brengen. Je zoekt een manier die bij jou past.

Ik heb seksueel trauma, kan ik mezelf masseren?

Ook hier kunnen we je, net als met de medische vragen, geen nauwsluitend antwoord op geven. Daar hebben we meer en persoonlijke informatie voor nodig. Als je twijfels hebt, raadpleeg dan een professional of boek een sessie bij Annemarie.

In vorige rondes hebben vrouwen meegedaan die seksueel trauma hadden en achteraf zeiden dat het een mooie manier is geweest om zich met zichzelf te verbinden en dat het bij heeft gedragen aan hun helingsproces.

Wij geloven dat er heel veel mogelijk is, wanneer je goed naar je lichaam luistert en je nieuwsgierigheid laat leiden.

Mag ik inwendig masseren wanneer ik zwanger ben?

Hier zijn tegenstrijdige verhalen over. Wij vertellen je ze allebei zodat je zelf een beslissing kunt nemen, dat kunnen wij niet voor je doen. We adviseren je om het te overleggen met je verloskundige of gynaecoloog.

Visie 1: Tijdens de zwangerschap mag je vrijen en masturberen. Je kunt jezelf dus ook masseren. Een goede flow en soepelheid in het gebied kan bijdragen aan een gezond bekken en aan een makkelijke bevalling. Er wordt perineum olie verkocht om je perineum van binnen en buiten mee te masseren zodat je uitscheuren tijdens de bevalling kunt voorkomen. Je perineum is het gebied tussen de anus en de vagina.

Visie 2: Tijdens de zwangerschap masseer je niet: do not touch the nest. Sommige zwangerschappen zijn kwetsbaar en je weet van te voren niet altijd welke dat zijn. Bij voorkeur maak je dit gebied soepel, gezond en ruim je je emotionele stagnaties op voordat je zwanger wordt.

Wanneer mag ik niet masseren?

We kunnen je helaas geen afgebakende lijst geven van wanneer je wel en niet kunt masseren. Als je iets medisch hebt in het bekkengebied raden we je altijd aan om dit met een medisch professional te checken, dat kunnen wij niet voor je doen.

Voorbeelden van zaken waarbij we je adviseren om het te laten checken zijn:

  • abnormale bloedingspatronen buiten je normale menstruatie om,
  • abnormale afscheiding,
  • jeuk/zwelling/roodheid,
  • pijn in de vagina.

Masseer niet wanneer je een infectie of ontsteking in je vagina hebt, wanneer je ziek bent of koorts hebt of wanneer je medisch gezien (nog) geen seks mag hebben (binnen 6 weken na een bevalling, operatie of door een aandoening).

We adviseren je hoe dan ook om jezelf nooit tegen je zin in te masseren.

Waarom zou ik mijn vagina willen masseren?

Massage is een manier om de ‘flow’ (of circulatie) in je bekken te herstellen en te verbeteren. Door spierspanning en dysbalans stagneert deze. Onder andere door het feit dat we veel zitten en niet altijd voldoende bewegen. Stagnatie zorgt op zijn beurt weer voor spanning en dysbalans. Naast dat spanning de circulatie afknelt kan het ook een oorzaak zijn voor pijn bij het vrijen, een slechte kwaliteit van de slijmvliezen, terugkerende blaasontstekingen, moeilijk nat worden en weinig kunnen voelen in je bekkengebied. Door massage kun je deze klachten verminderen.